Familjen Högvall, Lars Bryntesgården

Fr vä:

1. Anders Högvall

2. Fru Högvall

3. Karl Högvall

4. Gustav Högvall

Sittande:

5. Albin

6. Annie

7. ?

8. Helmie

2 comments

 • Valborg Bergman, Håkan och Anna Andersson, Olle Gustavsson, med flera, berättar om familjen Högvall.

  Detta är Högvalls familj, som bodde på Lars Bryntes gården, Barmarken. De var fem barn. En av flickorna, den i mitten sittande är nog piga hos Högvalls.

  Stående från vänster:

  1. Fadern Anders Högvall.

  2 Modern Fru Högvall, från det 1:a äktenskapet.

  3 Karl Högvall.

  4 Gustav Högvall

  Sittande från vänster

  5 Albin Högvall

  6 Annie Högvall

  7 Troligen piga

  8 Helmi Högvall

  Fadern Anders Högvall bodde på Barmarken, Lars Bryntesgården. Framfarts vägen är vid tappen i Bredöl. När hans första fru dött, gifter han om sig med Mia från Änga, Skattebacken. Han flyttar dit och renoverar boningshuset. Han var snickare. Han var granne med Fotografen Gustaf Andersson, de var nära vänner.

  Fru ? förnamn Högvall, hon var mor till alla barnen, hon dog när Helmi var ganska ung.

  Karl Högvall gifte sig med en tös från Nossebro, hon hette Björkman. De bodde i Göteborg.

  Gustaf Högvall, han brukade hemgården, han gifte sig med Ellen från Holmen i Fåglum.

  Albin Högvall var snickare i hemtrakten. Han hade brädaffär i Nossebro. Han var gift med Ida.

  Annie Högvall var ogift. Hon bodde kvar på gården tills Gustaf gifte sig och sedan flyttade hon till Göteborg.

  Helmie Högvall var sjuksköterska och Håkan säger att jag tror hon flyttade till Göteborg hon också.

  Olle Gustavsson:

  Ja farsan pratade ofta om den gamle Högvall. Fasan Gustaf (fotografen) och han var goda vänner. Vi bodde ju också grannar när han var gift med Mia i Änga, det hette också Skattebacken. Han var så intresserad av fornfynd. Farsan och han hittade en gammal kvarnsten, som nu finns i Bärebergs forn stuga vid kyrkan. Olle säger, jag hittade en flintyxa mer på senare dagar när jag harvade. Den låg på gärdet mitt emot där Yvonne nu bor i Kroken. Inte så långt från Kronediket bak ladugården. När de grävde vid diket här bak ladugården, det var på 50-talet, då hittade jag en hel massa stenar i lagom storlek för att bäras för hand. Det hade säkert bott folk där tidigare som lagt alla dessa stenar över sump marken som var där före diket grävdes. På så vis hade de kommit över på andra sidan sump marken.

  Irma. Winbo.

  Vid kontakt med Västergötlands museum visar det sig att flintyxan som fader Olle hittade, det är en Spetsnackig flintyxa 2000- 2300 år f.Kr. Tänk att det kunde ha bott folk här för så länge sedan. Jag har fotograferat olika kvarnstenar i Bärebergs fornstuga. Jag ska ta kontakt med museumet för att höra om det kan vara denna kvarnsten som är så gammal. Där fanns också stenar som varit sten från jättegrytor. En sådan jättegryta finns på berget nära Änga.

 • Hej!
  Så kul att se dessa bilder. Jag är ett av barnbarnen till Gustaf Högvall. Min pappa, Rune Högvall var äldste sonen till Gustaf och Ellen Högvall.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to