Kringelsmaden Lars Bryntesgården

2 comments

  • Lars Bryntesgården Kringelsmaden.

    Här bodde Anna Svantesdotter som var gift med Anders Johan Andersson född i Bäreberg. De vigdes 1896 och köpte då Kringelsmaden av Hölte Johannes Eriksson d.ä. Ladugården byggdes 1902-1904. Mangårdsbyggnaden byggdes 1894. Kringelsmaden var ett vackert och stort ställe som sköttes väl av deras många pigor och drängar som man hade. Jag Irma Winbo minns som barn att jag var betagen av den vackra trädgården. Grusgångar med gräs omkring som gick i slingor för att promenera på. En fin berså med stenbord. Blommor och mycket syren. Då var det bröderna Gustaf och Johan som brukade gården. Gustaf hade varit i Amerika och tjänat ihop pengar för att köpa Kringelsmaden.

    Anna Svantesdotter Andersson hade det inte så lätt. Hennes make Anders Johan Andersson var alkoholist. Det berättas att han ofta var på krogen i Nossebro och blev så berusad att han inte visste var han bodde. Fast hästen visste, Gubbarna vid krogen lade upp Anders Johan på vagnen och hästen hittade hem själv. Anders Johan var burdus och otrevlig mot Anna när han var berusad fast annars var han snäll.

    Som äldre fick Anna elefantsjukan i ansiktet och blev grov och skrovlig det var nog heller inte så roligt. Anna cyklade mycket, och ofta gick färden till Främmestads kyrka på söndagarna.

    I Kringelsmaden hade man en väldigt stor och tung mangel, dit fick folk som bodde runt omkring för att mangla.

  • Håkan och Anna Andersson Skattegården i Bärebergs by:
    Anna i Kringelsmaden och hennes man Anders Johan kände jag väl. Håkan säger att det är många minnen från Kringelsmaden. Jag var där på dagsverken flera gånger när de tröskade. Anders Johan kom in hemma hos oss, när vi satt och åt frukost på morgonen, och han körde på, att man skulle komma till Kringelsmaden, och då var han på väg till Nossebro för att dricka öl. Det var synd om Anna det var det visst.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to