• Pantograf.
Pantografen är tillverkad i Tyskland någon gång på 1930-talet. Denna användes på Åfors glasbruk fram till ca 1960. P.g.a. det omfattande arbete detta innebar, var inte denna form av etsning lönsam allteftersom modernare tekniker tog över denna del av etsning. 

Pantografen i sig består av 3 enheter. En s.k. styrenhet plus två pantografdelaar där ritstiften är placerade. Själva styrenheten består av en järnställning där styrstiftet är fästad vid en styrarm som i sin tur är fästad vid ett länksystem som är röligt i sidled framåt/bakåt. Detta är vilande på ett hjulsystem, vilket möjliggör rörligheten. På vardera sidan om styrenheten står de bägge pantograferna, vilka var och en kan "laddas" med 24 glas för stiftritning. Denna pantograf sköttes ensam av en gravör vid namn Albert Johansson. 

Själva tillvägagångssättet för användandet av pantografen tillgår på följande sätt: Glasen doppas i ett vaxbad,  därefter ställdes de upp på pantografens 24 s.k. karuseller, vilka är höj- och sänkbara, där man placerade en tyngd på samtliga glas för att dessa skulle stå stadigare. Därefter placerar sig gravören vid styrenheten där ett träbord med en mässing/stålplatta med den önskade gravyren finns, gravören för sedan stiftet, som är fästad i styrarmen, längsmed gravyrspåren i mässing/stålplattan, samtidigt som han med foten trycker ner en bred fotpedal, varvid de fem stiften, som är placerade runt om varje glas, ritar sig in genom vaxet och återger samma mönster som finns på mässing/stålplattan. Kan tilläggas att gravören hade en tyngd på foten p.g.a. den kraft som krävdes för att trampa ner pedalen.

Efter stiftritningen togs glasen bort från karusellerna, och placerades på ett underlag där man vaxade fast dem på underlaget, för att sedan sänkas ned i ett syrabad, där syran frätte sig in i glaset, varvid det önskade mönstret uppstod. När detta var gjort, sänktes glasen ned i en gryta så att allt vax avlägsnades. Glasen var sedan etsade och färdiga för försäljning. 

Uppgifterna har lämnats av förre hyttmästaren på Åfors glasbruk, den nu (1996) 77-årige Bertil Langevi, Eriksmåla.
Inventerat 2007-02-28.
Inskriven i huvudkatalogen 1996.
Funktion: Användes till pantografering av glas
    Photo: Kulturparken Småland / Smålands museum

Pantograf

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to