Hilding (1919-2002) föddes i Höle, Rengsjö sn, Bollnäs kommun, Hälsingland. Redan i unga år kände han dragning åt det konstnärliga och han började teckna och måla. En hård recension efter en konstutställning gjorde att han sökte sig nya vägar. Sin första kamera köpte han 1934 och snart blev kameran en ständig följeslagare.
Han försörjde sig via diverse arbeten, ofta tungt jordbruks- och skogsarbete. Under en tioårsperiod arbetade han som trädgårdskonsulent åt Hushållningssällskapet.
1948 vann han första pris i Riksfototävlingens klass A, det blev en i raden av många utmärkelser genom åren.
1954 gör han bokdebut med 'I Hälsingland', texten skrivs av Martin Holm. Det är en presentation av Hälsingland som domineras av Hildings bilder. Samma år börjar Hilding Mickelsson att resa runt i landet för att hålla föredrag. Han visar sina bilder via projektor och berättar om natur och kultur på ett kunnigt och fängslande sätt. Ofta kryddade han sina föredrag med att göra fågelimitationer, alltid lika populärt.
Han hade förmågan att fånga intresset hos dem som lyssnade, ofta fanns en spännande berättelse på lut kring hur bilderna kommit till. Föreläsningarna blev så populära att Hilding fortsatte med dem under flera decennier.
Han var även aktiv miljökämpe som tidigt varnade för miljögifternas effekter. För detta fick han mycket kritik, men tiden har gett honom upprättelse.
Efter bokdebuten fortsatte Hilding Mickelsson att medverka i åtskilliga böcker och artiklar, ibland som fotograf, ibland som både fotograf och författare. De tidigare böckerna domineras av hans svart/vita bilder, ofta landskap. Hilding och hans nära vän författaren Albert Viksten samarbetade ett flertal gånger vid bokprojekt, bl a i 'Mitt paradis' 1959. Senare böcker var ofta i färg och skildrade allmogekulturens olika materiella arv, t ex friargåvor och förstukvistar. Två av hans böcker har blivit översatta till andra språk: barnboken 'Kirre och kattugglan' översattes till tyska 1975 och 'Förstukvistar i Hälsingland' översattes till engelska 1998.
Hilding var mycket fågelintresserad och har tagit många unika bilder. Hans mest kända bild, 'Lappugglan anfaller' har bl a varit publicerad på mittuppslaget i den välkända tidskriften Life. Ett flertal av hans bilder har blivit frimärken. Mängder av tidningar, både i Sverige och utomlands, har publicerat hans bilder genom åren.
Hilding var en dokumentär fotograf men i kombination med en konstnärlig blick som resulterade i både informativa och vackra bilder. Han var noga med komposition och ljussättning, arbetade ofta med centralperspektiv och s-formationer. Genom spridningen av hans bilder i böcker, artiklar och via föreläsningar under årtionden är det till stor del hans bild av Hälsingland som finns i det allmänna medvetandet. Merparten av hans bilder är tagna med Hasselbladskamera.
Motiven skildrar landskapets förvandling där vi kan se hur skogen breder ut sig över uppodlad mark. Han dokumenterade arbetsliv, t ex flottning och kolning, som nu knappt finns kvar. Han skildrade jordbrukets förändring över tid och dokumenterade mängder av gårdar, många är rivna idag. Han var engagerad i såväl hembygdsrörelsen som friluftsrörelsen vilket också avspeglas bland bilderna. Hilding Mickelsson var medlem i Naturfotograferna sedan bildandet 1966.
1991 blev han filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet för sin kulturella gärning, den finaste av alla hans utmärkelser. Promoveringen skedde på hans och hustrun Adéles 50-åriga bröllopsdag. Han avled 2002, 82 år gammal.
Böcker i urvalI Hälsingland (med Martin Holm) 1954
Mitt paradis (med Albert Viksten) 1959
I Hälsingebygd (med Martin Holm) 1963
Kirre och kattugglan 1974
Friargåvor - och annat grant (med Ingemar Svensson)1977
Målade korgar (med Anna-Carin Åsbrink)1980
Såg du det landet. Hilding Mickelsson ser på Hälsingland 1981
Hembygdsgårdar i Gästrikland och Hälsingland (med Margaretha Sundberg)1989
Förstukvistar i Hälsingland 1995