Förr i tiden var en fana eller ett standar något av det finaste en förening kunde äga. Idag används de mer sällan, men deras symboliska värde är fortsatt starkt.
Inom projektet ”F...
Förr i tiden var en fana eller ett standar något av det finaste en förening kunde äga. Idag används de mer sällan, men deras symboliska värde är fortsatt starkt.
Inom projektet ”Fanor i nytt ljus”, som fick bidrag från Riksantikvarieämbetet och Region Halland, påbörjade Arkiv Halland arbetet med att inventera fanor och standar under våren 2021. Syftet var att få en bättre överblick av beståndet, ordna med en hållbar och långsiktig förvaring åt föremålen, samt digitalisera och tillgängliggöra dem för att därmed sprida kunskap.
Varje enskilt föremål har i en vårdplan omsorgsfullt inventerats och bedömts av en textilkonservator. Samtliga föremål med tillbehör har sedan fotats av en professionell fotograf. Åt föremålens slutförvaring har en lokal snickare specialbyggt hurtsar med hyllplan. En handfull personer har därutöver bidragit till projektet; föremålen har märkts, historiker om dem sammanställts, 400 lakan tvättats samt manglats och 800 resårband fästs i lakanen för hand.
I dagsläget (2023-06-16) uppgår hela samlingen till cirka 370 fanor och standar, inklusive ett trettiotal banderoller. Majoriteten är tillverkade kring sekelskiftet 1900, men både äldre och nyare exemplar förekommer i samlingen. De flesta är i ett ömtåligt skick och har sitt ursprung i en nykterhets-, fack-, eller politisk förening.
Föremålen har vanligen tillverkats av bomull och silke. Teknikerna är ofta flera och varierar, tuskaft och kypert är dock de vanligaste vävnadsteknikerna. Banderollerna är sent tillverkade och enkelt utförda. Däremot är flertalet fanor och standar unika, handtillverkade, samt vackert utsmyckade. Namn på några av fankonstnärerna är Ida Mellgren, Mauritz P. Lundh, Edward Högardh, Bernhard Molinder, Axel W. Bergqvist (Göteborg) och Firma Lindblad (Örebro).
Arkiv Halland med personal visar stolt upp de föremål som arbetats med i projektet. Mappen kommer att uppdateras i takt med nya leveranser. Mycket nöje för den som tittar in!
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».