En vacker servis förgyller väl vilken fikastund som helst? Här kan du botanisera bland kaffekoppar i Gotlands Museums samling.
De klassiska kaffekalasen började hållas under 180...
En vacker servis förgyller väl vilken fikastund som helst? Här kan du botanisera bland kaffekoppar i Gotlands Museums samling.
De klassiska kaffekalasen började hållas under 1800-talets andra hälft. Vedspisens entré i hemmen skapade helt nya möjligheter att baka oftare och mer varierat. Till riktiga kaffekalas skulle det dukas med finaste porslinet på vackra dukar och självklart med många sorters kakor på faten! Man skulle bjuda på någon "finkaka" efter ärvt recept eller något som kom utifrån; här på Gotland gärna en "fastlandskaka". Antalet sorter varierade förstås och många lokala traditioner förekom.
På ett större gotländskt "kaffikalas" kunde det serveras två sorters vetebröd; saffransbulle och längd, två sorters mjuk kaka; pepparkaka och sockerkaka samt småkakor som hårda pepparkakor, gorån, smörkringlor, sockerspån, chokladbröd, mandelmusslor, isterbakelser, gräddkringlor, struvor, kejsarkronor, makroner, kongresser och klenäter. Som avslutning bjöds gräddtårta med sylt. Därefter kunde även ett "gottebord" dukas upp med äppelkaka, kompotter och inlagd frukt med grädde. Det var viktigt att ta av alla sorterna! Orkade man inte äta upp allt så fick man resterna med sig hem i en påse.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».