Museet 100 år

HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM 100 ÅR

Idag har Hallands kulturhistoriska museum ca 120 000 föremål i sina samlingar som vi ska förvalta för eftervärlden. Endast någon procent ställs ut i museets utställningar, därför arbetar vi med att tillgängliggöra föremålsamlingarna på Internet, Digitalt Museum, Facebook och Instagram.

Norra Hallands Kulturhistoriska förening grundades 1916 och det är föremålen från föreningens insamling som utgör grunden i museets samlingar. I den här mappen kan ni se ett urval av de första föremålen som kom in till våra samlingar 1916 och åren efter.

Några av de mest drivande var doktor J S Almer (kustsanatoriet Apelvikens grundare), provinsialläkare Erik Uddenberg samt möbelhandlare C J Carlsson. Grunden till samlingarna kom från ett stort inköp efter riksdagsman Alfred Bexell, en privatsamlare som länge samlat kulturhistoriska objekt från Halland. Målet var att skapa ett hembygdsmuseum och det första museet inhystes i mellersta valvet på Varbergs fästning.

Samlingen med föremål byggdes på med fler föremålsförvärv från flera stora samlare, bl.a. August Bondeson och Hjalmar Magnusson.

1919 fick verksamheten bidrag från både kommun och landsting och två år senare kunde man anställa en intendent för att sköta samlingarna – journalisten och hembygdsforskaren Albert Sandklef. Sandklef blev den som formade den tidiga insamlingen och man samlade in både föremål och arkivhandlingar med anknytning till Halland. Bockstensmannen som hittades 1936 och Kulknappen, den kula som sägs dödat Karl XII är två av de mest kända fynden.

Displays objects 1 - 20 of total 100

Gevär

Gevär med bajonett. Flintlås.

Kista

Kista med raka sidor och kraftigt välvt lock. Locket är massivt och tillverkat av en urholkad trästam. I vardera hörn två hörnbeslag. Beslagen är fästade med kraftiga nitar. Bandformade gångjärnsbeslag ovanpå locket. En del på det högra beslaget saknas. Vänstra sidans beslag är trasiga. Nyckelskylten dekorativt utformad.

Skrin

Träskrin med järnbeslag. Beslaget i hörnen på både locket och skrinet. På framsidan tre band. I sidorna handtag. Skrinet har fällock och kulfötter.

Skörask

Skörask av trä, med lock.

Toalettskrin

Toalettskrin av björk. Med fack. Spegel i locket. Märkt på locket: ABHD.

Tranlampa

Tranlampa av järn. I två delar-ett fat påhängbart på lampans skaft. Blästrat?

Kistbord

Kistbord (a) med en lucka i nederdelen. Kistbordet är 60 cm högt upp till överkanten av skåpsdelen. Kistbordet står på profilerade fötter. Gavlarna är förlängda med stöd för bordsskiva. På dörren en korsformad, tolvsidig nedsänkt spegel. Spegeln är målad med grön bottenfärg och på detta monogram "IJD" i vitt. Ovanför skåpsdörren ett årtal "17...". 1700-tal? De två sista siffrorna är otydliga. Profilhyvlad röd list kring spegeln. Gångjärnen är enkelt smidda i form av öglor med bandformade beslag. Dörren stängs med varvel. Insidan av dörren målad i kraftig röd färg. Vid sidorna nedsänkta åttakantiga speglar. Speglarna målade med grön bottenfärg med pingstliljor, rosor, knoppar och tulpaner. Blommor i vitt och rött med svarta långsmala blad. Kring speglarna röda och blåflammiga profilhyvlade lister. Bordet är målat med en brun bottenfärg. Baksidan är omålad. Inuti skåpet ett hyllplan. Bordsskiva (b) saknas.

Fat

Rött lergods dekorerat med gul engobe/lerslamma och blå och bruna oxidfärger. Transparent glasyr. Märkt: "Calle."

Tobaksdosa

Åttakantig dosa med fällock. På locket graverat en grav, figurer och ornament.

Gräddkanna

Bronsfärgad gräddkanna av keramik med ränder i gult. Vit inuti.

Bokfodral

Bokfodral i form av en bok. Asken är snidad i ett stycke och har skjutlock. I locket står skrivet "Tvååker". Asken är målad rödbrun och sedan dekorerad i djup karvsnitts- och ristningsteknik med bland annat stjärnor, triangelformer och ett kors.

Våg

Balansvåg av järn med skålar av mässing.

Skål

Skål på fot, av trä.

Hästlås

Hästlås av järn.

Brandhjälm

Brandhjälm (kask). Hakrem och märke saknas.

Stol

Stol av trä med sits av flätad halm.

Skål

Vit med blå landskapsdekor Av fajans.

Ljusstake

Ljusstake av mässing. Rund fot, ljushållare (med regleringsskruv) för ett ljus,

Mangelbräde

Mangelbräde med bygelhandtag skuret i ett stycke. Brädet är något avsmalnande mot handtaget. Skuren dekor i form av geometriskt linjemönster, två hjärtan med spetsarna mot varandra och en stjärna. Vid handtaget märkt med årtalet "A 1744."

Skrin

Skrinet har platt fällock med smitt handtag. Skrinet är rikt dekorerat i karvsnittsteknik och plattrelief. På locket ram av bladslinga och i mitten virvelhjul med årtal "AO 1736". På sidorna hjärtformer. Skrinet har varit bemålat. Färgrester visar vitt, rött och blåsvart.

Share to