I denna utställning presenteras ett urval av de byggnadsdetaljer som framkom vid utgrävningarna av Kronobergs slott under åren 1935-43. Den digitala utställningen är ett projekt so ...
I denna utställning presenteras ett urval av de byggnadsdetaljer som framkom vid utgrävningarna av Kronobergs slott under åren 1935-43. Den digitala utställningen är ett projekt som ingår som del av en praktikuppgift inom programmet Kulturarv i samtid och framtid med inriktning arkeologi på Linneuniversitetet. Utställningen fokuserar på föremål av järn, men i fyndmaterialet finns även byggnads detaljer av tegel och glas. De byggnadsdetaljer som presenteras är: lås, plåt, ankarjärn och ankarslut, spikar, hasp och hake, galler samt stormjärn.
/ Albion Rexhepi
Medeltiden var en period formad av expansion och utveckling. Vinsten och produktionen ökade för odlingen och jordbruket, städer växte fram och flera borgar byggdes. Järnet och tillgången på järn var en väsentlig faktor för denna utveckling. Samtidigt som det blev viktigt att bygga kyrkor och slott, blev det även väsentligt att man skulle tillverka förfinade byggnadsdetaljer. Det var klensmedernas uppgift var att tillverka dekorativa byggnadsdetaljer för både yttre och inre bruk. Det kunde exempelvis vara lås, dörr och fönsterbeslag samt galler.
Föremålens funktion var inte bara att fungera som dekorativa utsmyckningar, utan många av dem fungerade som extra skydd och säkerhet.
Mycket av järnet som kom till Kronobergs slott kan varit i form av skatt som samlades in av kronan. Det finns äldre uppgifter från jordeböcker som beskriver att man krävde in stora mängder av järnskatt från Sunnerbo härad under mitten av 1500-talet. Det skulle användas till bygget av Kronobergs slott. Sunnerbo var under denna tid en utbredd järnhanteringplats, där det fanns ett 70-tal smedjor och smedjeströmmar.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».