Photo: Jönköpings läns museum

Full fart på snö och is

18 objects

Skodon

Ett par barnpjäxor av svart skinn med tjock lädersula, med räfflad gummisula. Snörd i hyskor fram med ljusblå snören. Fodrade upptill med vitt skinn. Storlek 26.

Tefat

Halmsko

Ett par flätade halmskor, förstärkta med snören.

Skida

Handske

Ett par ishockeyhandskar i brunt skinn med ljusrött foder. I vänster handske en vidfäst tyglapp med texten "Made in Pakistan". Svart snörning. Oläsbar stämpel.

Islägg

Islägg av mellanfotsben av nötkreatur. Ändarna har borrade hål för fastbindning på sko. En ände är skadad.

Skridsko

Skridskor, ett par, så kallade halvrör av stål. Skenan är infälld i ett rör med fäste för lös sko. Skon fästs på med läderremmar. En rem finns som håller ihop paret. Storlek 34-35.

Vid seklets början var kälkåkning ett nöje för både barn och vuxna. I Jönköpings stadspark åker man både kälke och skidor i Stora kälkbacken.

Skolungdomar uppställda med skidor i Jönköpings Stadspark.

Stav

Bandyboll

Bandyboll, röd, av kork och snöre.

Klubba

Klubba

Bandyklubba, barnmodell, av trä med omlindat läderband som grepp upptill på skaftet.

Barnen har skollov och åker skridsko på Zinkens damm i Huskvarna.

Från vänster, med skridskor och ishockeyklubba, står Per "Pelle" Andersson, Gunnar Westin och Tom Andersson på isen i Mjölkafållan i Huskvarna.

Vid korsningen Odengatan - Vättergatan i Huskvarna åker fem flickor spark. Stående från vänster: Nelson (1), Gunilla Tengman (2). Sittande: Tengman (3).

Bandylag på Munksjön i Jönköping, "Flicklag mot gubbalag".

Skodon

Ett par pjäxor av svart läder med vitt läder kring snörningen. Vita sömmar. På utsidorna guldfärgat tryck av en skidåkare i en cirkel samt "Ideal PJÄXAN".

Islägg

I äldre tider var frusna sjöar och vattendrag de bästa färdvägarna att ta sig fram vintertid. Ett färdmedel för detta var skridskor, som även användes för lek på isen. Den äldsta typen av skridskor är så kallade islägg, som gjordes av djurben, vanligen mellanfotsbenet från nötkreatur eller häst. För bättre glid smörjdes undersidan av läggen med fett. Hål kunde borras i skridskobenen för att snöra fast dem på skorna.

Det gick inte att ta skär med isläggar. Istället använde åkaren en stav att staka sig fram med över isen. Arkeologiska fynd av isläggar finns från förhistorisk tid och medeltid. Folklivsuppgifter berättar om användning av isläggar ännu under 1800-talet.

Lästips:

Berg, Gösta. 1940. Isläggar och skridskor. Fataburen 1943. Nordiska museets årsbok.

Se även Olaus Magnus verk "Historia om de nordiska folken", utgiven första gången 1555. Där finns en bild med skridskoåkare med isläggar fastsurrade på fötterna. Åkarna skjuter sig framåt med stav.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to