Nils Gabriel Sefström, (1787–1845), var en framstående svensk kemist och mineralog. Sefström var elev på Berzeliusskolan i Stockholm, professor vid Artilleriskolan 1818–1820 och föreståndare för Bergsskolan i Falun 1820–1838 samt ledamot i Bergskollegium från år 1839. Som kemist blev han mest känd för att han återupptäckte grundämnet vanadin på 1830-talet.
Vetskap om vattenmeteorerna eller nederbörden var nödvändig för lantbrukarna och även för många andra, med bättre verktyg och mer kunskap om mätningen av vattnets tillstånd i luften fick man veta att torka, regn och molnbildning inte, så som man trott förr, beror på tillfälligheter, utan kan förutses. I dokumentet refererar Nils Gabriel Sefström i fyra olika kapitel till artiklar i utländsk vetenskaplig press som berör kunskapen om nederbörden. Hur vattnet och vattenångan blir en del av luften, bildar moln och sedan faller ner som regn.
Ingående kapitel:
1mo Om vattnets upptagande i luften,
2do Om vattengasens utfällande i form af moln,
3tio Om molnens gestalt och förvandling till regn &
4to Om sättet att förespå nederbörden med begagnande af meteorologiska instrumenter.
Handritade molnskisser & tabeller
Dokumentet innehåller också skisser och studier om de olika molntyperna. Att se moln i himlen är det vanligaste. Likaså vet man att det finns olika typer av moln där var och en har olika egenskaper. I skriften beskrivs olika molntyper, vad de betyder och varför de bildas.
Typer av moln
Tabell för vindmätningar och barometer
Handskriften Om vattenmeteorerna eller nederbörden ingår som en del i Bill Bergmans samling som utgör grunden till Flygvapenmuseums boksamling. Skriften går att ta del av i sin helhet på Digitalt Museum. Där finns även en transkription av texten, att ladda ned.
-
Teckning: J. Diez. Ur Jernkontorets historia (1955)
-
Nils Gabriel Sefström, artikel på Nationalencyklopedin. (www.ne.se)
Text: Xufee Duraku och Sofia Svalmark