
Tygmästare Daniel Grundells laveringar
I Marinmuseums samlingar finns en grupp laveringar som är särskilt intressanta. De kommer från Daniel Grundell (1680-1716). Grundell var tygmästare vid Karlskrona örlogsvarv och skrev läroböcker kring artilleri som var rikt illustrerade med pedagogiska bilder.
Grundells liv
Daniel Grundell föddes 1680 och startade sin karriär i flottan i Stockholm där han blev konstapel 1696. Han reste sedan till England för att tjänstgöra i brittiska örlogsflottan och stannade kvar för att börja med en av hans senare specialområden nämligen fyrverkerier. Han återvände till Sverige och Karlskrona för att bli informationsofficer vid Artilleriskolan. Han avancerade i sin karriär och gifte sig med Catharina Emerentia Leijonfelt, dotter till tygmästaren Johan Wilhelm Leijonfelt.
I sitt arbete vid Artillerikontoret författade han olika böcker för undervisning och handledning i sjöartilleriet. 1712 blev Grundell artilleritygmästare, liksom sin svärfar. Som tygmästare ansvarade han för införskaffning och skötsel av skeppsartilleriet och artilleriet vid kustbefästningarna. Han hade hand om utrustningen men också om personalen vid Artillerikontoret, vilket bland annat innebar att tillse utbildning och föreslå kommenderingar. Grundell dog 1716 vid enbart 36 års ålder, men lämnade att arv av inblick i tidens artilleri genom sina skrifter och konstverk.
Laveringar om tillverkning och förflyttning av kanoner
Laveringar om eldgivning


Böcker i artilleri
Grundell stod bakom den första tryckta läroboken på svenska i artillerikunskap, tryckt 1705: Nödig underrättelse om artilleriet till lands och siös. Boken har i slutet flera bilder som visar olika moment i hanteringen av artilleri. Boken finns digitaliserad från Kungliga biblioteket här:
file:///C:/Users/lon/Downloads/NLS12A002790.pdf
Utöver läroboken skrev han också en sammanfattning av ett verk som han kallade: En kort anledning till artilleriet, med bifogad utförligare beskrifning om arbetet der wid till siös, och dhe om skiepzbord öflige exercitierne med stycken (okänt år). Även denna finns digitaliserad av Kungliga biblioteket här:
file:///C:/Users/lon/Downloads/NLS23A133720.pdf
I Marinmuseums samlingar finns också en unik handskrift från Grundell som behandlar fyrverkeri (okänt år). De pyrotechnia juonda eller om lust fÿrverkerie.
Utöver de böcker som Grundell själv författat så finns en bok i Marinmuseums bibliotek som kommer från Artillerikontoret och tros ha inspirerat Grundell i framtagandet av sina egna skrifter: Den stora artillerikonsten av Casimir Simienowicz i tysk utgåva från 1676.
Laveringar om fyrverkeri
Laveringar av mörsare

Litteratur och vidare läsning
Hammar, M 1967: "Svenskt sjöartilleri på 1700-talet från Grundell till af Chapman", I: Tidskrift i Sjöväsendet nr 5 1967. Kunglinga örlogsmannasällskapet.
Wesslén, Anders 2020: "Den anonyme läroboksförfattaren", artikel på DigitaltMuseum: [https://digitaltmuseum.se/021188701591/den-anonyme-laroboksforfattaren-daniel-grundell-d-1716]
Text: Lina Mårtensson