Snoddas gatukök på Västra vägen i Linköping
Snoddas gatukök på Västra vägen i Linköping Foto: Correns arkiv Attribution-NoDerivs (CC BY-ND)

Snoddas korvkiosk

- ett framgångsrikt PR-trick och korv stekt i äkta smör

Historien om Snoddas började med smeden Sixten Andersson. Han var 39 år gammal och hamnade på sjukhus, svårt sjuk i polio. Ganska snart stod det klart att Sixten inte skulle kunna arbeta vidare med sitt gamla jobb. Sixten gick med käppar, 30 % av det ena benet och 70 % av det andra förlorade sin känsel.

Men som person var Sixten envis. Han ville inte gå på sjukpenning. Sixten och hans hustru Sonja bestämde sig för att ansöka om att få bygga en korvkiosk på Västra vägen. De fick en revers (ett avtal i form av skuldebrev) från kommunen för platsen att bygga på. De byggde kiosken på egen hand för egna pengar. Kostnaden för kiosken var 1 500 kr.

Den 8 december 1951 stod kiosken klar och serverade korv stekt i smör, för 45 öre styck. “Det kommer lukta härsket i hela Gottfridsberg” var en kommentar som Sixten och Sonja fick om smöret. Men personen som kommenterade fick fel. En korv stekt långsamt i smör blev succé. Efter två år var kiosken för liten och makarna fick bygga en större!

Annons för Snoddas gatukök på Västra Vägen

År 1955 ville Sixten sälja hamburgare. Det fick man inte eftersom malet kött var otillåtet i en korvkiosk. Ketchup eller läskedryck var inte heller tillåtet. Drycken fick säljas utanför i en automat.

År 1958 blomstrade verksamheten för makarna Andersson. Sixten, som betalat kiosken utan lån, kunde nu köpa sin drömbil - en Chevrolet Impala. Detta stack i ögonen på Linköpingsborna och paret fick pikar, eftersom det ansågs att korvhandlare inte skulle tjäna så mycket pengar. Ryktet gick att Sixten hade fått korvkiosken av Linköpings kommun eftersom han var handikappad, vilket inte var sant. Lokalkändisen Inge L Fransén skämtade i sin nyårsrevy om varför korvhövdingen skulle ha finare bil än landshövdingen.

Foto: Snoddas eget arkiv
Då och nu. Bilden till vänster är från tiden på Västra vägen och den till höger från Vallarondellen. Foto: Matilda Ahl

År 1975 skulle trafiken på Västra vägen/Hunnebergsgatan läggas om. Linköpings stad behövde nu flytta kiosken till en annan plats. Därför köpte Sixten mark för att bygga en ny kiosk i Vallarondellen. Sixten arbetade i kiosken fram till det sena 1970-talet. Då tog nästa generation över, dottern Majken och hennes man Torsten. 1988 blev det dags för barnbarnet Michael att ta över, med ambitionen att driva Sveriges modernaste korvkiosk.

Idag står kiosken kvar i Vallarondellen, men inom kort kommer den att rivas för att ge plats för en hamburgerkedja. Michael har istället tagit över Park Hotell i Linköping, som hans barn driver. Utanför hotellet står nu en staty av Snoddas som symbol för tiden som varit.

Träskulptur av Snoddas utanför Park hotell i Linköping. Matilda Ahl/Bild Linköping Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Fakta och kuriosa om Snoddas korvkiosk

  • Kiosken började kallas Snoddas efter ett PR-trick av Sixten. När artisten och bandyspelaren Gösta "Snoddas" Nordgren skulle uppträda i Linköping uppgav Sixten att Snoddas skulle spela vid kiosken. Detta skapade hysteri och korvar såldes på löpande band i väntan på idolen. Snoddas dök inte upp - att Snoddas skulle spela var bara ett pr-trick av Sixten. Istället spelade Sixten “Flottarkärlek” på en grammofon vid kiosken. Snoddas blev god vän med Sixten och fick livet ut gratis korv varje gång han passerade kiosken.

  • Lars Winnerbäck och Anders "Ankan" Johansson med vänner startade punkband i Linköping på mitten av 1990-talet. De lånade elström av Snoddas korvkiosk och slumpen gjorde att de döpte sitt band till Snoddas. Kiosken lånade ut sina utemöbler till punkbandet vid spontanspelningar i Vallarondellen under gymnasietiden.

Prislista från gatuköket år 1966
Annons från tiden på Västra vägen
Snoddas gatukök i Vallarondellen år 2023. Matilda Ahl
Klistermärke med Snoddas logotyp
Prislista från år 1975
En tavla från gatuköket i Vallarondellen
Bricka och påsar med Snoddas logga
Interiör i gatuköket i Vallarondellen år 2023 Matilda Ahl

Order this image

Share to