main article image

Kulturmiljöer i Mölndals stad: Lindomeåns dalgång

De sydöstra delarna av Mölndals kommun karaktäriseras av det öppna jordbrukslandskapet utmed Lindomeån. Vidsträckta vyer i dalgången över de brukade markerna, områdets mångfald av äldre bebyggelse och lämningar från äldre tiders jordbruk skapar stora upplevelsevärden. Områdets särpräglade bebyggelsestruktur med fristående snickeriverkstäder avviker från den mer övergripande strukturen i södra Sverige och utgör ett starkt lokalhistoriskt värde.

Varför är området viktigt att bevara?

Den flacka dalslätten längs Lindomeån omgiven av höga bergsidor har satt tydliga gränser för markutnyttjande och bidrar till en storslagen landskapsbild.

Bebyggelsens placering i dalgången speglar den historiska bebyggelsestrukturen. Hällesåkers by var tidigt indelad i olika bebyggelsegrupper vilket förstärktes efter en storbrand i de centrala delarna på 1830-talet. Efter branden skiftades jorden och gårdarna placerades längs med den gamla landsvägen utmed ån, längs bergskanten i nordväst samt utmed den södra dalsidan vid nuvarande Hällesåkersvägen.

Gårdarna i Greggereds by flyttades inte ut vid laga skifte, därför ligger byns bebyggelse fortfarande samlad. Den brukade marken i dalgången präglas i stort av de ändringar av ägostrukturen som utfördes under laga skifte.

Det som särskiljer området från övriga liknande områden i norra Halland är den specialisering mot möbelsnickeri som skedde i Lindome och Hällesåker under 1700- och 1800-talen. Timmer från skogarna i öster kunde flottas på Lindomeån och kraften i vattnet kunde användas för attsåga upp virket. Detta gav förutsättningar för att utveckla ett möbelhantverk som kom att bli känt i hela Sverige. Snickeriverksamheten var ett komplement till jordbruket fram till dess att den industriella möbelproduktionen slog ut möbelsnickeriet i området under det tidiga 1900-talet.

Gårdsstrukturen i området är relativt sluten, där manbyggnad och ekonomibyggnader grupperas kring en inre gårdsplan, en för norra Halland och Bohuslän vanlig gårdsstruktur. I Lindome kompletterades denna struktur ofta med en fristående snickeriverkstad, vilket bidrog till att skapa ett slutet gårdsrum.

På sluttningarna söder om Hällesåkers by finns ett öppet småskaligt kulturlandskap med delvis bevarade spår av äldre brukningsmetoder. Inom området finns en mångfald av lämningar i form av stenmurar, fägator, odlingsrösen, husgrunder, stensatta bäckfåror och kvarnlämningar. De vittnar om jordbrukets långa kontinuitet på platsen. Många av lämningarna är klassade som fasta fornlämningar. Området är rikt på fornlämningar i stort, de flesta är placerade längs sluttningar och i höjdlägen.

Stol, sengustaviansk, s.k."Nollstol". Öppen rektangulär rygg, som avdelas i mitten av en horisontell regel. I ryggens övre del en oval medaljong med fem fjädrar. På ömse sidor tunga S-formade lagerfestoner. I den undre sektionen fem ovaler eller "nollor" efter vilket stolen har fått sitt namn. Överkragade ben och skurna romber vid hörnen och ett rektangulärt fält vid mitten av sargen. Tillverkad ca 1800. Bläcksignerad: "Dessa stolar förfärdigas af Johannes Anders Son i Lindome By". Målad i vit lackfärg med ornament i bronstinktur. Stolen har ursprungligen varit gråmålad. Inköpt på Bukowskis i Stockholm. Stolen (med föremålsnummer 00001-2) har fått sin grå originalfärg framtagen. Bläcksignerad: "Dessa stolar förfärdigas af Johannes Anders Son i Lindome By". Se ovan för övrig beskrivning. Något sliten. Andersson, Patrik / Mölndals stadsmuseum Attribution (CC BY)

Viktiga karaktärsdrag och kvalitéer

Det öppna jordbrukslandskapet i dalgången

Det öppna jordbrukslandskapet i Lindomeåns dalgång utgör en viktig del i områdets kulturhistoriska och miljömässiga värde. Området är en av få platser inom kommunen där det öppna jordbrukslandskapet fortfarande är bevarat i större skala. Den brukade marken utmed Lindomeåns meandrande åfåra är en viktig del i upplevelsen av området, och bidrar till landskapsbildentillsammans med den bevarade agrara bebyggelsen.

Bebyggelsestruktur med lokala särdrag

Den äldre bebyggelsen inom området präglas i stort av de reformer som genomfördes vid laga skifte. Bebyggelsen är koncentrerad till de äldre bylägena, Hällesåker på Lindomeåns södra sida och Greggered på dess norra sida, samt mer spritt längs dalgångens södra sluttning. Längre upp i terrängen är bebyggelsen placerad närmare utmarken, vilket vittnar om boskapsskötselns historiska betydelse för områdets södra delar.

Något som särskiljer området, och utgör motivet för områdets lokalhistoriska värde, är det stora antalet snickeriverkstäder. Den övergripande gårdsstrukturen i norra Halland utgjordes av en delvis kringbyggd gårdsplan med friliggande manbyggnad och ekonomibyggnader i vinkel. Kring Lindome kompletteras gårdsstrukturen med en friliggande snickeriverkstad på många gårdar vilket skapat en platsbunden bebyggelsestruktur.

Agrar byggnadstradition

Områdets äldre bebyggelse är småskalig och byggd efter funktion, traditionsbunden vad gäller material, volym och kulörer. Bostadsbebyggelsen i området är av varierande ålder och storlek och har under åren genomgått en del förändringar. Gemensamma karaktärsdrag är väl sammanhållna byggnadskroppar i 1-1½ plan, träpanelfasader, sadeltak täckt med rött lertegel, tvåellertreluftsfönster och få och enkelt utförda detaljer.

Ekonomibyggnaderna är även de av varierande ålder och storlek. De karakteriseras också av en traditionell utformning med faluröda fasader, vita fönsterbågar och sadeltak. Områdets många bevarade snickeriverkstäder fungerar idag ofta som mindre bostadshus och komplementbyggnader, men är i de flesta fall fortfarande rödmålade likt övriga ekonomibyggnader.

Småskaligt odlingslandskap i söder

Det småskaliga odlingslandskapet i områdets södra delar karakteriseras av placeringen i den sluttande terrängen och i mer utpräglade höjdlägen längst i söder. Här finns rikliga spår av äldre brukningsformer, varav vissa i mycket välbevarat skick.

Fler foton

Order this image

Share to