Strumpparaffin - för hållbarhet och hygien

Orkar du inte tvätta? Går dina strumpor sönder på löpande band? Har du endast ett par kvar? Då kan strumpskyddaren Effekt vara någonting för dig.

I Tekniska museets samlingar finns fyra stycken paraffinstänger av märket Effekt, vilka var avsedda för impregnering av strumpor. Daglig impregnering av strumpor med Effekts strumpparaffin gav dem ett blankt skyddsöverdrag som skyddade mot nötning. Särskilt viktigt var att behandla strumporna på de områden som utsattes för mest slitage, såsom hälen och tån. Impregneringen fyllde dessutom ett hygieniskt syfte - eftersom paraffinet stötte bort smuts kunde strumporna användas flera gånger innan de behövde tvättas. Effekt kunde användas på såväl silkesstrumpor som på strumpor av bomull eller ylle. Denna något udda uppfinning såldes någon gång under 1920-talet och salufördes av Tekniska Kompaniet i Stockholm. Att använda Effekt var enligt instruktionsfoldern “.. en ekonomisk, en hygienisk och en vanesak, som hjälper Eder till det goda humör, som ett par välskötta Effekt-behandlade strumpor medför”.

Strumpskyddaren Effekt säger mycket om hur svenskarnas konsumtionsmönster har förändrats – från 1920-talets sätt att skydda eller stoppa sina strumpor fram till 2000-talets slit och släng. Även ur en hygienisk aspekt känns Effekt som en främmande produkt för dagens människor, synen på vad som anses vara rent och fräscht har förändrats genom åren. Idag skulle de flesta av oss antagligen bli på betydligt bättre humör av att bära ett par nytvättade strumpor istället för att dagligen smörja in dem med paraffin.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to