Snus- och Tändsticksmuseum är ett industri- och kulturhistoriskt museum som visar snusets och tändstickans historia ur ett kulturarvsperspektiv.

Om Snus- och Tändsticksmuseum

Snus- och Tändsticksmuseum är ett industri- och kulturhistoriskt museum som visar snusets och tändstickans historia ur ett kulturarvsperspektiv.

Museets samlingar omfattar ca 20 000 föremål. De flesta föremål är från 1800- och 1900-talet, men det finns föremål som är betydligt äldre. Här finns maskiner och andra tillverkningsrelaterade föremål från tobaksindustrin, olika typer av förpackningar och föremål kopplade till tobaks- och tändsticksbruket så som dosor, pipor, askfat, tändsticksaskar och etiketter mm. I samlingen ingår även föremål som rör tobaksodling.

I samlingen ingår dessutom ca 400 konstverk, främst svensk samtidskonst.

Den del av föremålssamlingen som rör tobakshistorien har skapats under framför allt under tobaksmonopolstiden, 1915–1965. Många föremål kommer från de hundratals tobaksindustrier som 1915 löstes in i Svenska Tobaksmonopolet.

Föremålssamlingen har skapats under lång tid och av olika personer vilket gör att mängden information är varierande. Om du som besökare på Digitalmuseum upptäcker felaktigheter eller har möjlighet att komplettera databasen med ny information och fakta är du mer än välkommen att höra av dig till oss på info@snusochtandsticksmuseum.se.

I Snus- och Tändsticksmuseum samling finns även ett omfattande bildarkiv som ännu inte publicerats på Digitalmuseum. Om du har några frågor rörande bildarkivet är du välkommen att höra av dig på följande adress: info@snusochtandsticksmuseum.se.

Nya objekt

Share to