Dansmuseet är ett världsunikt museum för dans och rörelse mitt i Stockholm med samlingar av kostymer, masker och bildkonst från hela världen.

Om Dansmuseet

Dansmuseets samling har framför allt byggts upp av Rolf de Maré som samlade in dansrelaterade föremål under hela sin livstid (1888–1964). På hans danscentrum i Paris, Archives internationales de la danse (AID), som grundades 1931, fanns en museidel med utställningar. När AID lades ner flyttades större delen av samlingen till Stockholm och Dansmuseet öppnade 1953. Efter Rolf de Marés död har museet fortsatt att samla på föremål med anknytning till dans. Museet har cirka 5000 föremål och 2022 påbörjades ett arbete med att registrera och fotografera samlingarna och göra dem synliga på DigitaltMuseum. Föremålen kommer att läggas ut i takt med registreringen. Först ut är museets senaste nyförvärv av kostymer och kostymskisser från Cramérbaletten. Projektet kommer att pågå till och med 2024.

Ungefär hälften av samlingarna är kostymer och andra halvan består av dansmasker och konst. Konstverken är huvudsakligen kostymskisser eller skisser till scendekorer. Från 1900-talet finns många kända konstnärer representerade som Fernand Léger, Giorgio de Chirico, Marie Vassilieff och Nils Dardel, som alla samarbetade med Rolf de Marés danskompani Svenska Baletten (Ballets Suédois).

Om du som besöker oss på DigitaltMuseum kan komplettera databasen med ny information är du välkommen att höra av dig till oss på följande adress: digitaltmuseum@dansmuseet.se

Visit us

Share to