Vitlycke museum är ett upplevelse- och kunskapscentrum för Tanums världsarv. Vi vill berätta och kommunicera kring bronsåldern och världsarv för att öka kunskapen och intresset för tidsepoken, landskapet och hällristningarna.

Museets samlingar består av dokumentation av hällristningar i form av diabilder, kalkeringar och frottage från Bohuslän, med särskilt fokus på Tanums socken. Dessutom rymmer museet personarkiv från hällristningsforskare samt ett referensbibliotek med inriktning på hällristningar, bronsålder och arkeologi.

Det har funnits ett museum vid Vitlycke sedan 1976, då Hällristningsinstitutet i Tanum grundades som ett samarbetsprojekt mellan Bohusläns museum, Riksantikvarieämbetet, Uppsala universitet och Tanums kommun. Syftet var att kombinera ett forskningsinstitut med ett publikt museum. Med tiden bytte institutet namn till Hällristningsmuseet i Tanum.

År 1996 revs de gamla museilokalerna för att ge plats åt Vitlycke museum, som stod färdigt 1998. Den nya byggnaden finansierades av Bohuslandstinget, Bohusläns museum, Boverket, Länsarbetsnämnden i Västra Götaland, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Tanums kommun. Idag är Vitlycke museum en del av Västra Götalands regionens kulturförvaltning.

Visit us

Share to