"Mariska"

2 comments

  • Det kan vara av intresse att utveckla historien om en båt som har så intressant bakgrund. Carl Krüger i Särö köpte jakten från England 1913, och kappseglade med henne 1913-14. Hon mötte i Göteborg tyska 15-R Sophie Elisabeth (ritad av Fife) med Manne Jönsson till rors samt 15-R Isabel Alexandra (ritad av Anker). Det var en Grand Final för de största jakterna innan krigsutbrottet.

    Under kriget såldes blyköl och andra eftertaktade delar hos Mariska som låg som vrak 1917. Julius Albrechtsson i Gbg var då ägare. Charles Cahier Sthlm. fick höra talas om Mariskas sorgliga tillstånd, köpte och återställde henne, men inte i ursprugligt skick, utan som yawl. 1920 köpte skeppsmäklaren Gösta Dalman i Gbg, Mariska och kappseglade i den dåvarande yawlklassen, där tyska kryssarjakter bland annat den Oertz-ritade f.d. Getingen som också blivit yawlriggad deltog.

    1922 lät Dalman segla båten till Cowes för att säljas. Carl Matthiessen kom in i bilden när han köpte båten i Cowes och hade med sig Sven Salén. Salén tog sedan över Banankompaniet, en uppgift som Salén knappast oväntat hade stor begåvning för. Mariska med Matthiessen och Salén återkom till Sverige för andra gången i slutet av oktober 1922.
    Genom att man gjort sig av med en gast som misskött sig mer än vad man kunde tolerera, skvallrade denne för Göteborgstullen som väntade och ägnade en förmiddag att genomsöka skrovet. När en av de mest unga och energiska bland tullarna ville borra i balkar och rundhult, men då ruskade en av de äldre på huvudet, och Mariska klarade sig från en misshandel.

    Mariska seglade väl i sin nya rigg och dominerade helt seglingarna om Visbypokalen (Före Gotland runt) som Mariska vann 3 ggr, och för alltid 1926. Mariska slog här bl.a. den snabba 150-kvm skärgårdskryssaren Ebella(som oftast seglades av "Glas-Kalle") både på seglad och beräknad tid. Mätregeln man seglade efter straffade dock inte segelytan, Mariska bar 410 kvm. som mest.

    Matthiessen riggade på 1930-talet om Mariska från gaffel- till bermuda yawlrigg. Då Matthiessen var ledare inom KSSS volontäravd. tjänade Mariska som "skolfartyg" efter Östersjökusten. Många unga seglare fick lärospån ombord där någon kanske kan berätta mer om detta. På 1990-talet hade åter Mariska drabbats av förfallets tillstånd och låg då i Holland, nya ägare tog sig på hand om Mariska som nu är i exellent kondition och verkar nästan vara utrustad i originalskick nu kappseglande på Medelhavet.
    Källor: Seglarbladet, Sjöhistoriska, Sven Salén: Episoder. Särö Kulturarv.

  • Tack för din kommentar.

Select the images you want to order

Share to