Part of exhibition
History
-
- Torkad sik och laxöring från Långudden i Arjeplog, Lappland, Sverige. Torkning är ett billigt sätt att konservera mat som använts sedan vikingatiden i Norden. Det krävs inget salt, utan fisken hängs upp utomhus för att torka av sol och vind. Fisken rensas och hängs på träställningar utomhus under några månader och tas sedan in. Torrfisk och saltad klippfisk har länge varit en viktig handelsvara för norrmän och islänningar. Inkom 1941 till NM.
-
Användning
- Brukningsort Sverige Lappland Arjeplog
-
Accession - September 22, 1941
- Säljare till museet Lasko, Sixten
- Säljare till museet, ort Sverige Lappland Arjeplog Långudden
Relation
-
Object/Work – Components
3 related objects
- Thing Torrfisk (NM.0223597C)
- Thing Torrfisk (NM.0223597A:1)
- Thing Torrfisk (NM.0223597A:2)
Classification
-
- Fiske (Outline) OU 226
- Matberedning i hemmet (Outline) OU 252
- Folkstammar och nationer (Outline) OU 619
Placement
License information
Metadata
- Identifier NM.0223597A-C
- Part of collection Nordiska museets föremål
- Owner of collection Nordiska museet
- Institution Nordiska museet
- Date published April 12, 2014
- Date updated December 17, 2022
- DIMU-CODE 011023728346
- UUID 25661533-9547-493B-8042-A83623DE0040
- Tags