History
-
Degen formades till önskad form för att sedan stämplas med stämpeln, ytterligare redskap användes sedan för att forma brödets/kakans kanter. Långt tillbaka i tiden har man i användningen av det kristna brödet använt sig av brödstämplar. Detta användande av bröd/kakstämplar har sannolikt varit i bruk i Sverige från medeltiden eller senast under 1500-talet och, med utgångspunkt från de stämplar som i dag finns bevarade, brukats fram till 1800-talets mitt.
Enligt säljaren köpte han kakstämpeln från en sjuksköterska från Asarums sn, Bräkne hd, i Blekinge, som i sin tur fått den från en boende på det ålderdomshem där hon arbetade.
Museet har sedan tidigare endast tre kakstämplar med dateringar. Dessa är från år 1637, år 1666 och år 1700.
/Kersti Wikström och Cecilia Wallquist 2009-02-03.
Produktion: 1684 (Inskrift)
Accession: April 20, 2009 (Förvärvslista)
- Säljare till museetFrej, Lars-Erik
- Säljare till museet, ortSverige Stockholm Stockholm Stockholm
Classification
References
-
- LitteraturreferenserHammarstedt, (1907), "Några konfektens förfäder". I: Fataburen 2007, s. 179ff.
License information
Metadata
- IdentifierNM.0329955
- Part of collectionNordiska museets föremål
- Owner of collectionNordiska museet
- InstitutionNordiska museet
- Date publishedApril 14, 2014
- Date updatedMay 8, 2024
- DIMU-CODE011023833219
- UUID6ecf27c3-0028-48e0-b229-cd30d6f8df1e
- Tags