Rund, svarvad med linjedekor på utsidan.

Något vitnad inuti. Sprucken i botten.

Litteratur: Keyland, Nils, Svensk Allmogekost II, Svenska teknologföreningens förlag, Stockholm 1919, s. 12-26.

Inventerat 1997-11-21 AK.

Ur handskrivna katalogen 1957-1958:

Stort grötfat av trä

Största D. 32,5; H. 7-8,5 cm; svarvat, linjedekor på utsid,; omålat. Sprickor.

Lappkatalog: 66

Hugo Hallgren var son till salteriidkaren och handelsmannen Johan Jacob Hallgren och Emelia Gerle. Företaget började sälja brissling på 1850-talet och 1864 startade man konservfabrik på Gullholmen som senare döptes till J. J. Hallgren & Söner. Sönerna var Gustav Richard, f. 1858 och Oscar Hugo, f. 1867. Här introducerades flera nyheter inom ansjovisindustrin, bl a Sveriges första skinn- och benfria delikatessill. Företaget var också först med att lägga in ansjovis i hermetiskt slutna kärl av bleckplåt. 1898 köptes Hallgrens konservfabrik upp av det nybildade storföretaget AB Sveriges Förenade Konservfabriker (SFK). 1901 flyttade Hugo Hallgren till Ellös där han startade en ny konservfabrik.

För uppgifter om förvärvet, se UM5155.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to