• Klutband (ett par) med skånsk knypplad spets och broderier i utskårssöm/"udskår", stopphålssöm och hålsöm. 

Vardera klutband består av ett 565 mm långt och 340 mm brett stycke tunt, blekt linneväv. Nedtill är klutbanden kantade med en 34 mm bred knypplad spets skarvad med en 15 mm bred uddspets som fortsätter 465 mm upp längs långsidorna. Strax ovanför spetsen löper längs kortsidan en broderad mönstrad bård i utskårssöm inramad av stopphålssömsrader. Mönster i form av stjärnor och tulpaner är snarlika i spets och utskårssömsbroderi. Broderier i blekt och halvblekt lingarn, spets i halvblekt lingarn. Mitt på den odekorerade/övre kortsidan sitter på båda klutbanden ett fastsytt band av blekt linne i något grövre kvalité än det övriga bandet. Banden är 260 respektive 290 mm långa och 20 mm breda med en smal fåll längs långsidorna. Banden är till för att fästa klutbanden i kluten.

 Klutbanden är glättade.

 602:1  Märkt på avigsidan på den knypplade spetsen intill långsidan med ett påsytt tygband med invävd text:"SVENSK SLÖJD Malmöhus hemslöjd MALMÖ". 

602:2  Påsydd pappersetikett från utställningen "Hantverket Vill och kan, Ystad 1947" med texten: "Klutband  N:r 263  Utställarens namn: MALMÖHUS LÄNS HEMSLÖJDSMAGASIN  Härad: Herrestad". Etiketten sitter på rätsidan i den odekorerade kortsidan.
    Photo: Hemslöjdens Samlingar

Huvudbonad

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to