Två stycken väskbyglar.
Väskbyglarna är tillverkade i renhorn och utgör tillsammans ett par. Byglarna är bågformade samt försedda med ett hål i vardera ände. Utmed de nedre långs ...
Två stycken väskbyglar.
Väskbyglarna är tillverkade i renhorn och utgör tillsammans ett par. Byglarna är bågformade samt försedda med ett hål i vardera ände. Utmed de nedre långsidorna finns fyra mindre hål; den ena bygeln har endast fragmentariska hål medan den andra bygeln har två fragmentariska och två runda hål. Byglarnas ovansidor är svagt bukiga och dekorerade med ett ristat flätbandsmönster. De kvadratiska mellanrummen i flätbanden är försedda med rombliknande utfyllningar. Byglarnas baksidor är släta.
Byglarna är relativt välbevarade. Byglarnas färg är gråsvart, vilket är en missfärgning.
Byglarna påträffades i tunna fyndnummer 18669, tillsammans med ett flertal föremål.
Byglarna, som troligtvis är tillverkade av renhorn, har suttit på en skinnpåse eller väska av renskinn, i vilka mindre klädespersedlar och småsaker förvarats. Bygeln knöts fast med skinnremmar som var fastsydda i säcken. Genom hål i byglarna löpte en skinnrem, varmed säcköppningen drogs ihop och som lindades kring säcken under byglarna.
Byglarna är sannolikt ett samiskt hantverk. Byglar av detta slag har funnits bland samer i Skandinavien, Finland och Ryssland under flera hundra år. De kallas på samiska "lauktjoärv" eller "laukatjårva".
Byglarnas flätmönster heter på samiska "stadtjo" och förekommer hos central- och sydsamer. Dekorationsstilen har sträng geometrisk, yttäckande struktur. Det fast komponerade flätmönstret är en skandinavisk produkt från folkvandringstid, vilken levde kvar till vikingatiden, varefter mönstret upptagits av samerna.
Förutom dessa väskbyglar har ytterligare två stycken väskbyglar påträffats ombord på Vasa (fyndnummer 09292 samt 14159).
Ingrid Kaijser diskuterar i stencilen "Samer ombord?? Om några väskbyglar på Wasa" varför det fanns samiska väskbyglar på skeppet. En tanke är att en båtsman inhandlat dem på en marknad med samiska hantverk. Det är också möjligt att det funnits samer med ombord på Vasa.
Litteratur
"Ur sjömannens kista och tunna", Wasastudier 10, Stockholm1982.
"Samer ombord?? Om några väskbyglar på Wasa", Ingrid Kaijser (stencil).
Utställt i "Livet ombord", Vasamuseet 1990-2017 .
Utställt i specialmonter under hantverksdagarna, Vasamuseet 2001-12-27 till 2002-01-06.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».