• Montering/ram: RAM, * forts.: Förv. från: för etnologi och folklore. 
394 Landskap Bohuslän
594 Landskap Bohuslän

Baksidestext: 
"Bådöl.
Hölls när sjöbådane dragits på land. Det var Kalas med Färs fisk potäter, soppa och så Flepp. m.m.
Folklivsskildring 1890 tal
C.G. Bernhardson
Morlanda Övärld." 

Ordförklaring: Sjöbådane = sjöbåtarna, större gaffelriggat fiskefartyg för storfiske efter torsk och långa och som ersatte de äldre bankskutorna,  potäter = dial. för potatis, flepp = äggtoddy (från eng. "flip"), även juldricka, då en blandning av julöl ägg, sirap, och något brännvin.

Litt.: Bernhardson, C.G.: Bohuslänska kustbor, Uddevalla, 1983, s. 17. 
Titel i boken: "Bådöl.
På hösten när sjöbådane tagits på land var det sed att man i det hushåll som stod i tur att stå för bådölet samlades för att aväta en måltid som tecken på att sjöresorna var slut för det året. Maträtten bestod vanligen av fisk och annat tilltugg samt dryckjom, vanligtvis flepp. (Det har berättats att någon sällsynt gång haver det vankats efterrätt vid båtöl, då i form av fruktsoppa).
Tidsbild 1880-talet."

Övrig historik; se CGB001.
    Photo: Bohusläns museum (Upphovsrätt)
  • Montering/ram: RAM, * forts.: Förv. från: för etnologi och folklore. 
394 Landskap Bohuslän
594 Landskap Bohuslän

Baksidestext: 
"Bådöl.
Hölls när sjöbådane dragits på land. Det var Kalas med Färs fisk potäter, soppa och så Flepp. m.m.
Folklivsskildring 1890 tal
C.G. Bernhardson
Morlanda Övärld." 

Ordförklaring: Sjöbådane = sjöbåtarna, större gaffelriggat fiskefartyg för storfiske efter torsk och långa och som ersatte de äldre bankskutorna,  potäter = dial. för potatis, flepp = äggtoddy (från eng. "flip"), även juldricka, då en blandning av julöl ägg, sirap, och något brännvin.

Litt.: Bernhardson, C.G.: Bohuslänska kustbor, Uddevalla, 1983, s. 17. 
Titel i boken: "Bådöl.
På hösten när sjöbådane tagits på land var det sed att man i det hushåll som stod i tur att stå för bådölet samlades för att aväta en måltid som tecken på att sjöresorna var slut för det året. Maträtten bestod vanligen av fisk och annat tilltugg samt dryckjom, vanligtvis flepp. (Det har berättats att någon sällsynt gång haver det vankats efterrätt vid båtöl, då i form av fruktsoppa).
Tidsbild 1880-talet."

Övrig historik; se CGB001.
    Photo: Bohusläns museum (Upphovsrätt)

Bådöl (Båtöl) [Målning]

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to