Photo: Nordiska museet

Folkhemmets rum: Vardagsrummet

25 objects

Folkhemmets rum

Folkhemmet var en vision som byggde på solidaritet, jämlikhet och rättvisa. Alla skulle ha det bra materiellt och rätt till en god bostad. Många sociala reformer genomfördes för att förbättra människors liv. Bostäderna var viktiga när Sverige skulle moderniseras. Misären skulle bort och standarden höjas. Funktionalismen fick stort genomslag på Stockholmsutställningen 1930. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, vardagsrum, sovrum, garderober, gemensam tvättstuga och sopnedkast. Under 1940-, 1950- och 1960-talen byggdes miljoner hälsosamma, ljusa och praktiska bostäder för alla med hjälp av statliga lån. Bostadsområdena var möjligheternas plats, blickarna var riktade mot framtiden.

Vardagsrummet

Idén om vardagsrummet som hemmets centrum väcktes på 1930-talet – ett rum som skulle användas av hela familjen varje dag. Som familjens samlingsplats överensstämde varken finrummet eller köket med de nya funktionalistiska idealen. Men det tog åtskilliga år innan människor övergav finrumstanken och började möblera på ”rätt” sätt. Radion var vanlig i många vardagsrum på 1940-talet. Först på 1950-talet slog idealen igenom på allvar och soffa och fåtöljer riktades mot vardagsrummets nya attraktion. Nu möblerade man efter tv:n.

De fem rummen är representerade i bokserien Folkhemmets rum, utgiven på Nordiska museets förlag. Utställningar om de övriga fyra rummen kommer att visas fram till och med 2015.

Share to