Photo: Skansen

Dolt i salsskänken

55 objects

På herrgårdar och herrskapshus under 1700-talet, så väl i staden som på landet, fanns det ibland ett mindre serveringsrum, ett slags inbyggt skänkskåp. Det kallades salsskänk, skänkrum eller skänk. Det var ett litet utrymme skilt från den stora salen med en panel- eller tapetdörr.

Innanför den anonyma dörren fanns hyllor fyllda med serviser och tillbehör för det dukade bordet. Till exempel det klassiska kinesiska vita porslinet med blå dekor, eller den färggranna japanska varianten i imariteknik, men naturligtvis även den svenska 1700-talsfajansen.

Härifrån kunde tjänstefolket också servera maten som burits in från köket, som på vanligt vis var beläget i en särskild byggnad på grund av brandfaran. Faten som maten burits in på täcktes med mässingslock och täckfat för att behålla värmen till dess att de dignade faten bars fram från salsskänken och maten serverades till herrskapsfolket.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to