Anmärkning: - Vart tog alla mejerier?Örebro. Örebro län ligger i topp när det gäller mejerirationalisering.Inte mindre än 43 mejerier har lagts ner under årens lopp. De som höll si ...
Anmärkning: - Vart tog alla mejerier?Örebro. Örebro län ligger i topp när det gäller mejerirationalisering.Inte mindre än 43 mejerier har lagts ner under årens lopp. De som höll sig kvar längst var Karlskoga och Lindesberg. Först 1968 packade de ihop.De allra flesta mejerilokaler har gått att bli av med. Det som numera minner av om djurriket är att det där tillverkas korv och charkuterierpå sina håll. Men i Nora tränar atletklubben.Fabrikör Olle Wallin: - När mejeriet lades ner 1951, köpte vi detomgående för att det låg nära anslutning till vårt bryggeri.Läskedryckstillverkningen sker i mejeriet som numera är utbyggt till 4 gånger den ursprungliga ytan. Alla gamla inventarier har renats ut och sålts som skrot. Vi har redan gjort omfattande reparationer och ombyggnader.- I Askersund mejeri håller just Edvin Eriksson på att lägga sista handvid sin rörledningsfirma. - Jag är verkligen nöjd med lokalen. Bl. a har jag stor användning för lastkajen.- Bryggeri. Hammars mejeri är sedan ett tiotal år tillbaka bryggeri.- Mejerierna var mycket miljövänligt byggda förfåra dagars anspråk, anser disponent Gösta Brännerfors.Bilvård: Omkring 100 personer är sysselsatta vid Peopac AB. Det är Fjugesta mejeri som upplåtit lokal för den fabriken. Bland personalen finns flera kvar sedan mejeriets dagar. Alltså sedan nedläggningen 1963. Kamrer Bengt Nylin berättar, att man fortfarande har stor användning för de gamla mjölktankarna.Bland annat används de vid olika bilvårdsprodukter den sammanlagdatankkapaciteten är 50 kubikmeter. Mejeriet var 3400 kvm stort vid inköpet. Efter utbyggnader är den sammanlagda ytan nu 8000 kvm.Svenska mästare:Nu håller man till i källarvåningen. Klubben har ett 50-tal medlemmar.Redan i 10-årsåldern börjar grabbar rekryteras.Många svenska mästare har haft mejeriet som sin träningslokal, berättar konstapeln stolt. Sista f.d mejeribesöket blir Glanshammar,1958 såldes det och övergick i Musterföreningens ägo. Se/bild: - Nu heter det Glanshammars Musteri AB och förstås av Joachim Böttrich, 31 år, sedan ett år tillbaka just nu är det högsäsong för musterifolket. Äpplen lämnas in i mängder för att återlämnas som nyttig dryck.Man hoppas snart kunna förnya en del av maskinerna i fjol fick man en ny maskin till alla returglas. Den gamla ångpannan som hängt med sedan mejeriets dagar byttes också vid det tillfället.Vad som numera finns kvar och används från forna tider är en del rostfri behållare.Sedan Nora stadsmejeri lades ned 1960 har en del av lokalerna vid skiftande tillfällen användts som tvättinrättning. De som under årens lopp däremot hållit sig kvar är Nora stads atletklubb.Se/bild: - Glanshammars sockenmagasin. Glanshammars mejeri, senare musteri. Osten port salut (den orange kanten) till tillverkas här. Glanshammars Musteri AB.Jag - Joachim Böttrich (f. 1938) och min kollega Klas Johansson har i pension, berättar Joachim Böttrich, som drivit musteriet sedan mitten av 1960-talet.- Musteriet tar hand om 6 ton äpplen, som kommer 2 dagar i veckan. Det sista som blir kvar av äpplena tas om hand och blir till djurfoder.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».