Nora, bostadshus. Hörnet av Rådmansgatan/Storgatan. Huset var restaurang 47:an. Samma ingång hade nedre våningens ölstuga. I andra änden på detta hus fanns Sy

3 comments

 • Intressant bild!
  Den är tagen i hörnet Rådmansgatan/Storgatan. Huset är restaurang 47:an där man på övervåningen, på vita dukar serverade två vita och en brun av paranta servitriser med litet vitt förkläde på magen.
  Samma ingång hade nedre våningens ölstuga. I andra änden på detta hus fanns Systembolagets försäljning i Nora. Där brann denna lokal en natt på 60-talet ?, gav upphov till diverse historier..
  Lilla huset med två skorstenarna är "Åkar-Axels hus i korsningen Rådmansgatan / Borgmästargatan. Strax hitom Åkar-Axels hus byggdes sedermera badhuset som ännu finns kvar, men inte som badhus,väl?
  Observera brandlarmsskåpet där man skulle trycka in ett glas för att larma brandkåren.
  Åkar-Axels hus finns ännu bevarat.

 • Detta hus ägdes och beboddes av min mormors morfar Anders Wilhelm Hacklin från någon gång på 1860-talet till 1887. Under dessa år bedrevs hattmakeri, cigarrfabrik, hökeri och gästgiveri på fastigheten, till vilken även hörde flera byggnader inne på gården. Troligen har fotot tagits efter 1887. Enligt uppgifter jag fått så revs detta hus år 1954, så om det brann på 1960-talet så måste det ha varit i det nya huset som byggdes på tomten.
  Reidar Oderth

 • Fel av mig! Efter att ha dubbelkollat en karta över Nora, så inser jag att huset min släkting hade låg mittemot restaurang 47:an. Ursäkta

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to