2008 utfördes en särskild undersökning inför byggandet av en parkeringsplats vid Huseby bruk. Arkeologerna hittade mörka fläckar i marken som var rester efter eldstäder och trästol ...
2008 utfördes en särskild undersökning inför byggandet av en parkeringsplats vid Huseby bruk. Arkeologerna hittade mörka fläckar i marken som var rester efter eldstäder och trästolpar som burit upp huskonstruktioner. De fann lämningar efter 24 hus. Några av dem har ingått i gårdar. De flesta av husen var från vikingatiden vilket gör dem ungefär 1000 år gamla. En del av husen har man bott i och andra användes som förråd. Väggarna var av trä och taket av vass eller halm. Det fanns både hus som var lite större och finare och mindre, enklare hus. Förmodligen användes de mindre husen som bostäder till slavarna. Ett av husen som funnits på platsen är ett så kallat "trelleborgshus" som förmodligen fungerat som huvudbyggnad och mötesplats. Trelleborgshusen upptäcktes först på de danska ringborgarna. Människorna på gården i Huseby har alltså haft danska kontakter! Ett Trelleborgshus bestod vanligtvis av en stor sal i mitten av byggnaden med gavelrum på sidorna. Längs husets långsidor fanns det inåtlutande stolpar som bar upp taket. Stolparna kallades "treller". Trelleborgshus var ofta högre än vanliga hus och det tydde på prestige. Hustypen har fått sitt namn efter de vikingatida trelleborgarna, vars bebyggelse i regel bestod av Trelleborgshus. Förutom rester efter byggnader hittade arkeologerna även keramikskärvor, benmaterial efter djur man ätit, flinta som använts för att tillverka redskap, mynt och järnföremål. Personliga föremål i form av dräktspännen och smycken, bland annat en guldring, hittades också vid utgrävningen. Det finns flera byar och gårdar i Norden med namnen Huseby, Husaby, Husby och Hoseby. Man tror att husabyarna är kopplade till kungamaktens framväxt i de nordiska länderna. Vad deras uppgift var vet man inte säkert men forskare tror att de skulle fungerat som kungliga maktcentrum under medeltiden. Det finns många husabyar i Sverige men det är få av dem som har undersökts arkeologiskt. Därför ger Huseby storgård viktig information om husabyarna under medeltiden.
Rapporter
Nylén, A. och Söderberg, B. 2009. Arkeologisk slutundersökning
Huseby i Värend. Gårdsbebyggelse från järnålder och historisk tid. Småland, Skatelövs socken, Huseby 1:1, RAÄ 437, Alvesta kommun. UV Syd rapport 2009:26, Smålands museum rapport 2009:28.
Diarienummer
SM dnr: 110-2010-00141, Lst dnr: 431-7806-07
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».