Part of exhibition
History
-
År 1758 bildades i Uppsala "Cosmografiska Sällskapet" som till allmänhetens tjänst skulle utarbeta och tillverka kartor och glober. Man ansåg att de utländska kartorna och globerna som man varit hänvisade till var onödigt dyra, vilket gjorde att de var få förunnade. Framförallt hade man i Sverige införskaffat dem från tillverkare i Amsterdam. I tidens protektionistiska anda skulle kartor och glober börja tillverkas här hemma och komma flera till godo, helst också småningom försäljas utomlands. En annan pådrivande faktor var det stora intresset för naturvetenskaperna vid tidpunkten.
Den som ägnade sig åt globografi kom även i kontakt med geografi, kartografi, astronomi och meteorologi. Globerna betraktades som kulturella bildningsfaktorer och det ingick i en ung ädlings kunskapsbank att kunna läsa av en glob. Redan år 1690 gav Åke Claesson Rålamb ut "Adelig Öfnings Fierde Tom: Usus Globorum Det är: Den nytta man hafver af Globerne uthi Astronomien och Geographien", den första svenskspråkiga skrift som avhandlade vetenskapen globografi.
Anders Åkerman var verksam vid Uppsala Vetenskapssocietet som gravör. Globerna tillverkades i papier-maché, drogs över med gips som putsades innan den graverade kartan applicerades. Stativen till globerna snickrades i Åkermans verkstad efter en mall i rokoko. Förfärdigade målades de i engelskt rött för att sedan dekoreras med eleganta beslag i bly som förgylldes.
År 1778 kom globverkstaden att flyttas från Uppsala till Stockholm i samband med Anders Åkermans död. Till ny globograf och Åkermans efterträdare utnämndes Fredrik Akrel (1748-1804), gravör vid Vetenskapsakademien. Verkstaden kom att, som statlig egendom, ställas under akademiens uppsikt. All verkstadsutrustning och färdiga tryckplåtar till Åkermans samtliga utgåvor av glober kom att ingå. Akrel fortsatte utgivningen av glober bärande Åkermans namn i legenderna men med tillägg av sitt eget. Dock gav Fredrik Akrel ut nya utgåvor av glober med början år 1779, då nya uppgifter tillfördes kartorna efter de stora upptäcksresorna på 1760- och 70-talen, bland annat upptäckten av Australien.
Text från: http://auktionsverket.se/aktuellt/jorden-runt-pa-1700-talet/
Produktion: 1766
- TillverkareÅkerman, Anders
- Tillverkare av original, ortSverige Uppland Uppsala
Ägande
- Tidigare ägareNavigationsskolan
Fotografering: 2014
- FotografKarlsson, Anneli
Classification
Placement
License information
- License Attribution (CC BY)
Metadata
- IdentifierS 0028.A
- Part of collectionSjöhistoriska museets föremål
- Owner of collectionSJÖHISTORISKA MUSEET
- InstitutionSjöhistoriska museet
- Date publishedDecember 13, 2014
- Date updatedJuly 17, 2024
- DIMU-CODE021025649620
- UUIDda3629ac-c2fb-45de-a836-bff3ee7bdb24
- Tags