Producer
History
-
Gasspisar tillverkade före 1968 kan inte anpassas till den typ av biogas/naturgas som används i Stockholms gasnät från 2011. Därför har Tekniska museet förvärvat denna gräddvita gasspis i emaljerad plåt från Ankarsrum, på sockel. Spisen levererades till Hr Evert Wiklund, Igeldammsgatan 14 i Stockholm, i oktober 1959. Den kostade då, med 8% rabatt, 505:08 kronor som erlades till HSB Stockholm.
Ankarsrums bruk grundades redan 1655 och är ett av de äldsta företagen i Sverige idag. Tillverkningen har omfattat redskap för jordbruk, utrustning för järnväg, badkar, kaminer, värmeelement men också gasspisar. Vid början av 1900-talet var Ankarsrum en av de största producenterna av ved- och gasspisar. Senare tillverkade Ankarsrum även elektriska spisar och ugnar. Ankarsrum köptes upp av Electrolux 1968 och produktionen inriktades på elektriska motorer. Fortum byter ut den oljebaserade stadsgasen mot metanbaserad naturgas och biogas eftersom koldioxidutsläppen vid förbränning av naturgas och biogas är väsentligt lägre än vid förbränning av t ex gasol och eldningsolja. Bytet till gas som belastar miljön mindre är också typisk för vår samtid där miljön är en ödesfråga. De spisar som ska användas med den nya gasen måste vara CE-märkta och godkända för den nya gasen. Tekniska museet har följt Fortums projekt att byta ut 16 000 spisar av 80 000 spisar i Stockholm. De 14 spisar som valts ut att bevaras av museet är antingen representativa för perioden eller mycket ovanliga. De insamlade spisarna speglar 1900-talets hem i Storstockholm.
Produktion
- TillverkareAnkarsrums bruk (1655)
Användning: 2009
- BrukareStockholms Gasverk
Accession: November 16, 2009
- Givare till museetFortum AB
Classification
References
-
- BilagaFaktura
License information
- License Attribution (CC BY)
Metadata
- IdentifierTEKS0048539
-
Alternative name
- TM45097 - Institutionsintern katalog/lista
- 20138 - Tillverkningsnummer
- Part of collectionTekniska museets saker
- Owner of collectionTekniska museet
- InstitutionTekniska museet
- Date publishedMarch 21, 2016
- Date updatedSeptember 7, 2021
- DIMU-CODE021026361667
- UUIDffc1ca32-b2ff-47ca-96c7-c73a3eabff30
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».