History
-
Håravfall är en av de mest traumatiska bieffekterna för cancerpatienter som genomgår behandling med cellgifter. Skalpkylning, eller skalphypotermi, är den mest effektiva metoden för att förebygga detta håravfall. Då användes en ismössa som var mycket obehaglig att använda för patienten. Yvonne Olofsson arbetade som onkologisköterska vid Umeå universitetssjukhus under 1990-talet. Hon bestämde sig för göra för att hitta ett enklare och bekvämare sätt för patienten och inledde ett samarbete med den danske ingenjören John Kern för att utveckla ett kylsystem för att förhindra håravfall som kyler kontrollerat under hela processen. Första prototypen av DigniCap var klar 1998.
Systemet består av en kylenhet med en datoriserad styrenhet till vilken en mjuk och åtslutande silikonmössa ansluts. För att isolera och för att hålla silikonmössan på plats, används en yttermössa av neopren. Kylvätska kyls ner till -7 C och cirkulerar från en tank via slangar till små kanaler i mössan. Under nedkylningen (som kan varieras) kyls mössan ned från rumstemperatur till +5 C vilket sedan är den konstanta temperaturen som behålls genom hela behandlingen. Temperaturen styrs av sensorer i mössan som hela tiden känner av temperaturen och ger feedback till styrenheten varpå kylvätska pumpas ut när temperaturen stiger och flödet stoppas när temperaturen sjunker. Mössan kan lätt kopplas från systemet vid behov, till exempel vid toalettbesök. Kylsystemet testades på sjukhus i Sverige och används i dag i Skandinavien, Europa, Sydamerika och i Asien.
Produktion: 1998
- TillverkareDignitana AB
Accession: August 30, 2010
- Givare till museetDignitana AB
- FörmedlareBågeman, Erika
Classification
References
-
- Bilaga3 broschyrer, bilder, enkät, 2 artiklar, gåvobrev.
License information
-
License
Attribution (CC BY)
Metadata
- Identifier TEKS0048583
- Alternative name TM45134 - Institutionsintern katalog/lista
- Part of collection Tekniska museets saker
- Owner of collection Tekniska museet
- Institution Tekniska museet
- Date published March 21, 2016
- Date updated March 7, 2025
- DIMU-CODE 021026361707
- UUID 00868fd9-af7e-44b1-affe-cc37e58e7613
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».