History
-
-
Fyndort, Strömsrum, Ålem socken, Kalmar län, upphittad på Strömsrums västligare ägor, i bäcken mellan fastigheten Ödebo 4:12 i väster och väg E22 (dåvarande Riksväg 15) i öster. Hittades 1955-56 då givaren var ca 6 år, tillsammans med sin far Bertil Nyman, (f 1917, d 2006), familjen bodde då på Ödebo 4:12, de flyttade 1959 till Timmernabben, därav kan fyndtillfället placeras i tid. Givaren mins att bäcken nyligen var rensad, möjligen i samband med att riksväg 15 byggdes, yxan låg helt synlig, i det grunda vattnet.
Gåva 2019 av Torbjörn Nyman, Kalmar.
Månadens föremål, november 2019, utställningstext.
Ett fynd berättar
Många av fynden som ligger i museets magasin har en spännande historia kopplad till sig. I de flesta fall är historien lika viktig som föremålet självt. Här är en berättelse om ett av museets senaste tillskott till samlingarna.
I mitten av 1950-talet var Torbjörn Nyman, då i sexårsåldern, ute med sin far Bertil. Det var vår i luften och solen värmde från en klarblå himmel. De gick ner mot den lilla bäcken vid Ödebo i Ålem socken. Bäcken hade nyligen rensats och vattnet strömmade fram genom mossmarken. Solljuset glittrade på den grunda och leriga bottnen. Torbjörn fick se något som lyste blåsvart och plockade upp föremålet. Han såg då att det var en liten stenyxa.
Några år efter Torbjörn hittade yxan flyttade han och föräldrarna till Timmernabben. Under alla år fram till dess föräldrahemmet skulle tömmas låg yxan framme på en byrå. Då tog han själv hand om yxan, som hamnade i en låda. Våren 2019 bestämde sig Torbjörn för att det var dags att vända till ett nytt blad i yxans historia. Närmare 65 år efter det att den hittades donerades yxan till Kalmar läns museum.
Arkeologen har en annan berättelse som tar sin början för runt 6 000 år sedan, vid övergången mellan jägar- och bondestenålder. Yxan benämns spetsnackig bergartsyxa och är tillverkad i basalt eller diabas. Formen och tillverkningstekniken är typisk för denna tid. Den svarta och glansiga ytan har yxan fått efter alla år den legat i vattnet. För 6 000 år sedan låg Östersjöns vattenyta betydligt högre än i dag och våtmarken där yxan hittades utgjordes istället av en grund havsvik, i vilken ån mynnade.
Samtidigt finns det många frågetecken som arkeologen inte kan räta ut – där yxan behåller svaren för sig själv. Varför hamnade den i bäcken från första början? Kanske har den offrats till högre makter i den då grunda havsviken. Varefter den långsamt bäddats ner i leran, för att återigen se dagens ljus en vårdag i mitten på 1950-talet.
Utställningstext/Kenneth Alexandersson, arkeolog.
-
Användning - (Sen mesolitikum, tidig neolitikum)
-
Annat
- Fyndort Sverige Kalmar Småland Mönsterås Stranda Ålem Strömsrum
-
Förvärv - 2019
Gåva - Givare till museet Nyman, Torbjörn
- Givare, ort Sverige Kalmar Småland Kalmar Lindsdal
-
Classification
-
- Arkeologi OU 172
- Redskap i allmänhet OU 412
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- Identifier KLM046279
- Part of collection Kalmar läns museum
- Owner of collection Kalmar Läns Museum
- Institution Kalmar läns museum
- Date published September 17, 2019
- Date updated December 10, 2019
- DIMU-CODE 021028403945
- UUID 3EB4A708-61C3-47D3-BE52-F7AC592377F3
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».