Född 1927 i Stockholm.
Tvåårig fotografutbildning vid Stockholms stads lärlings-och yrkesskola 1941-42.
Anställning hos professor Meyerhöffer 1943-46.
Drev bildbyrån Pressfoto-Bildnytt tillsammans med Sven Gillsäter 1947-48.
1948 militärtjänst som fotograf i flottan.
Från 1949 frilansande reportagefotograf, ägnade sig även åt flygfotografering och film.
Knuten till tidningen Se 1949-58 och till Vi från 1958.
Medlem av Tio fotografer 1958.
Fotografiska resor till London och Paris (1946), Korea (1950), Japan (1957), Island (1964), Nordvietnam 1968)
Död 1977 i Bergvik
Hans Malmberg var under alla sina yrkesverksamma år reportagefotograf/ bildjournalist. Bilderna han tog skulle fogas samman till en berättelse tillsammans med text och redaktionell formgivning. Men han gjorde även bilder som s.a.s. stod för sig själva. De var ofta tagna i det av fransmannen H. Cartier-Bresson så kallade 'avgörande ögonblicket', ett stilistiskt, innehållsligt och visuellt nyckelmoment av ett skeende.
Fotografierna präglas ofta av en skarp blick som med humor ser de absurda sidorna i vardagen. Malmbergs, liksom även kollegan Tore Johnsons förebilder kom ofta från Frankrike och USA, fotografer vilkas arbeten i utställningar, böcker och tidskrifter blivit tillgängliga efter krigsslutet 1945. Svenska fotografer kunde nu resa ut i världen, med småbildskamera och högkänslig film och Malmberg var en av de mest vittberesta fotograferna från 50-talet och framåt. Resorna gick till bl.a. USA, Japan, Kuba, Vietnam, Korea, Iran, Egypten och Island. Ett av de första stora reportagen Malmberg gjorde var att för tidskriften Se:s räkning skildra kriget och den svenska rödakorskårens arbete i Korea 1950.
Trots de många utlandsreportagen utförde Malmberg också många reportage i Sverige, bl. a. för tidskriften Vi, Åhlén och Åkerlunds förlag, men han var också verksam som reklam och produktfotograf för t.ex. KF, SAS och Astra. Flera fotobildböcker av honom tillkom också under 1950- och 60-talen. 1968 gjorde Hans Malmberg ett unikt reportage från Nordvietnam för tidningen Vi. Det var det sista stora reportaget för tidningsvärlden. Han fortsatte dock att fotografera och 1970 presenterade han sitt bildspel om den nybyggda stockholmsförorten Tensta på Liljevalchs konsthall.
Malmberg hade alltid en kamera med sig och fotograferade ständigt även på sin fritid. Ett viktigt motivområde var hans egen familj. 1975 ställde han ut på Fotografiska museet i Stockholm, där även s.k. fri, dvs. icke beställd, fotografi visades. Hans fotografier spänner över en omvälvande period i Sverige från krigsslutet 1945 över folkhemsbyggande, välfärdsår, miljonprogram, vänstervåg, arbetskonflikter och folkomflyttning. Hans Malmbergs bilder präglas av en utsökt teknik, och innehållsligt av en stark känsla för människans belägenhet.