Spedetröjor

Till kvinnodräkten i Skåne hör en stickad tröja av ull. Den stickades på så tunna stickor att de i uppteckningar kallas "spedor" d.v.s. spetor därav namnet spedetröja. Tröjan är ofta kort och trång, ibland med ett sprund vid halslinningen fram- eller baktill. Tröjan bars under livkjolen och den sydda tröjan av vadmal som användes som ytterplagg.

Tröjorna stickades från början för hand i ett handspunnet ullgarn av mycket tunn och fin kvalitet. Man stickade på stickor 1-1,5 med en masktäthet på över 50 maskor per 10 centimeter. Tröjorna har ett reliefmönster av aviga maskor på en slätstickad botten. På äldre tröjor kan mönstret vara helt eller delvis yttäckande, på andra finns mönstret vid ärmlinning och netill, vid axelpartiet och längs sidolinjen där in - och uttagningar döljs i en dekorativ rand. Senare reducerades mönstret till en rand vid ärmlinning och nedtill. Från 1800-talets slut förekommer även maskinstickade plagg. Tröjan stickades i ofärgat ullgarn sedan valkades och färgades den i rött, grönt, blått, blåsvart eller svart. Spedetröjorna dekorerades också med siden - och sametsband i flerdubbla rader kring hals- och ärmlinning. Tröjornas färg, modell och dekorering varierar beroende på vilken del av Skåne de kommer från.

Den skånska spedetröjans förebild är den stickade silketröja som förekommer i modedräkten under 1500- och 1600-talet. Plagget bars av både män och kvinnor i Europas överklass. De var mönsterstickade eller broderade med guld- och silvertråd. Spedetröjorna är besläktade med de danska och norska natttröjorna.

Lästips:

Sigfrid Svensson: Skånska folkdräkter 1500-1900,Nordiska Museet, 1935

Annhelen Olsson: Skånska spedetröjor - stickade tröjor till kvinnodräkten, Österlens folkdräkter, Ystadianan 2000, Ystad Fornminnesförening

Tröja

Spedetröja i svart ullgarn garnerad med mönstrade sammetsband längs halsringning, sprund och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axelpartiet samt längs nederkanten. En mönsterrand löper nedifrån och upp längs sidorna på både fram- och bakstycke. Längst upp på ärmen, vid dess isättning mot fram- och bakstycke löper en rand av aviga och räta maskor. Halsringning och halssprund bak är kantat med ett svart reliefmönstrat band med små sammetskvadrater. Sprundet mitt fram och ärmen är dekorerat med ett bredare reliefmönstrat svart sammetsband. Halssprundet mitt bak är 75 mm långt och knäpps med två hyskor och hakar. Sprundet mitt fram är 90 mm långt, det hålls ihop av en hyska och hake samt av ett tröjspänne i silver. Tröjspännet är hjärtformat och har graverat mönster i form av en tulpan. Ärmsprunden är 110 mm långa och knäpps med ett par silverknappar. Knapparna är kvadratiska med snett avtagna hörn, gravyr i form av en stiliserad blomma. Handsydda knapphål. Banden är påsydda både på maskin och för hand. Tröjan är lite valkad. Masktäthet/cm: 5 maskor på höjden och 3 maskor på bredden. Axelbredd: 200 mm. Ärmlängd: 455 mm. Bredd nedtill: 410 mm. Märkt invändigt nedtill med ett påsytt tygband med invävd text: "SVENSK SLÖJD Malmöhus hemslöjd MALMÖ".

Tröja

Spedetröja i svart ullgarn garnerad med mönstrade sammetsband längs halsringning, sprundet mitt fram och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axelpartiet samt längs nederkanten. En rand av avigstickade maskor löper nerifrån och upp längs sidorna på både fram- och bakstycke. Litet sprund nedtill i sidorna. Tröjan är helt öppen mitt bak, den har klippts upp nedanför sprundet mitt bak, kanten är kastad med små täta stygn. Halsringning, sprund mitt fram och ärm är dekorerade med ett reliefmönstrat band i svart sammet. Halsringningen bak är också dekorerat med ett svart sammetsband. Sprunden mitt bak och på ärmarna är kantade med svart sammet. Halssprundet mitt bak var 65 mm långt innan uppklippningen, knäppning med två par hyskor och hakar. Sprundet mitt fram är 95 mm långt, det hålls ihop av tre par hyskor och hakar. Ärmsprunden är 125 mm långa. Två par handsydda knapphål på var sida om sprundet, knappar saknas. Sprunden är igensydda med några stygn med brun tråd. Tröjan är mycket valkad. Masktäthet/cm: ca 7 maskor på höjden och 4 maskor på bredden. Axelbredd: 220 mm. Ärmlängd: 420 mm. Framstyckets bredd nedtill: 340 mm. Bakstyckenas bredd nedtill: 170 respektive 175 mm. Märkt invändigt nedtill fram med en påsydd tyglapp med texten: "N° 270. Torna h-d".

Tröja

Spedetröja i rött ullgarn garnerad med ett brett grönt band i halsringningen och på bröstet. Tröjan är mönsterstickad med ett stjärnmönster över hela ytan. En avigstickad rand löper nedifrån och upp längs sidorna på både fram- och bakstycke. Litet sprund i sidorna. Det gröna sidenbandet runt halsringningen är 60 mm brett, på bröstet är bandet broderat med en V-linje i kråkspark/gles flätsöm i grönt. Halsringningen bak är fodrad med en 20 mm bred remsa i halvblekt linne. Nederdelen på ärmen är kantad med ett smalt band i rosa och grönt mönster på svart botten. Av färgskillnad/mindre blekning kan man se att nederdelen på ärmen tidigare haft ett bredare påsytt band. Sprundet på ärmen är 50 mm långt, knäppning med knapp och knapphål. Knappar saknas, langetterade knapphål i grönt. Banden är påsydda för hand. Masktäthet/cm: 5 maskor på höjden och 4 maskor på bredden. Axelbredd: 220 mm. Ärmlängd: 455 mm. Bredd nedtill: 410

Tröja

Spedetröja i mörkgrönt ullgarn. Tröjan är slätstickad med ett 20 mm brett parti i nederkanten i rätstickning. Litet sprund i sidorna. Ärmsprundet är75 mm långt, det hålls ihop av två hyskor och hakar. Invändigt är halsringningen kantad med en röd och vit ca 10 mm bred tygremsa. Ärmen är fodrad nedtill, 50 mm, med ett tryckt bomullstyg i rött, rosa och vitt. Kant- och foderremsor är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: ca 6 maskor på höjden och bredden. Axelbredd: 80 mm. Ärmlängd: 520 mm. Bredd nedtill: 310 mm. Märkt invändigt bak vid nederkanten med påsydd tyglapp med texten: "N° 259.".

Tröja

Spedetröja i svart ullgarn garnerad med band, tyg och broderier längs halsringning, sprund och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axeln och mönsterränder i nederkanten. En mönsterrand löper nedifrån och upp längs sidorna på både fram- och bakstycke. Litet sprund i sidorna. Stickat ärmspjäll. Brun sammetskant (ca 50 mm bred) runt halsringning bak som går en liten bit in på framstycket. Närmast sprundet mitt fram och längst ned på ärmen är ett mönstrat sammetsband i svart på grön botten påsytt. Samma typ av band fast bredare och på lila botten är påsytt på ärmen ovanför det gröna. På ärmen och kring sprundet fram finns dessutom samma typ av band fast med brun botten. Broderier i brunt i form av uddar/trianglar utanför det bruna bandet på bröstet och ovanför banden på ärmen. Mitt bak är halsringningen delad av ett 95 mm långt sprund som knäpps med hyska och hake, sprundet är kantat med ett brunt band. Sprundet på ärmen är 120 mm långt. Två knapphål vid vart ärmsprund, knappar saknas. Handsydda knapphål. Band och tyg är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: 6 maskor på höjden och 4 maskor på bredden. Axelbredd: 220 mm. Ärmlängd: 430 mm. Bredd nedtill: 390 mm. Längd fram: 315 mm, bak: 360 mm. Märkt invändigt fram vid sprundet med påsydd tyglapp med texten: "N° 251. Torna h-d". Nedtill på framstyckets högra sida har tröjan en sydd märkning med blå lintråd.

Tröja

Spedetröja i svart ullgarn garnerad med band, tyg och broderier längs halsringning, sprundet mitt fram och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axeln och mönsterränder i nederkanten. En mönsterrand löper nedifrån och upp längs sidorna på både fram- och bakstycke. Längst upp på ärmen, vid dess isättning mot fram- och bakstycke löper en enkel sicksack-linje av aviga maskor. Litet sprund i sidorna. Brun sammetskant runt hals och halssprund fram och bak samt vid nederdelen på ärmen. Vid sprundet mitt fram och på ärmen är ett mönstrat band i svart sammet påsytt och på ärmen ytterligare ett band, samma typ fast svart mönster på brun botten. Utanför det svarta bandet på framstycket är ett brunt smalt garneringsband påsytt. Broderier i svart och brunt i form av uddar/trianglar vid sprundet fram och på ärmden. Halssprundet mitt bak är 60 mm långt och knäpps med hyska och hake. Sprundet mitt fram är 95 mm långt, det hålls ihop av tre hyskor och hakar. Ett knapphål vid vart ärmsprund, knappar saknas. Handsydda knapphål. Band och tyg är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: 7 maskor på höjden och 3,5 maskor på bredden. Axelbredd: 195 mm. Ärmlängd: 455 mm. Bredd nedtill: 380 mm. Märkt invändigt fram vid sprundet med påsydd tyglapp med texten: "N° 275 b. Torna h-d". Nedtill på framstyckets högra sida har tröjan en sydd märkning med blå tråd.

Tröja

Spedetröja i blåsvart ullgarn garnerad med band och broderier kring halsringning, på bröstet och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axeln, längs nederkanten och på fram- och bakstycke vid ärmens isättning. Litet skört mitt bak. Gröna sidenband (30 mm breda) runt halsringning, på bröstet och nederdelen på ärmen. Bröstet är dekorerat med broderier i rödrosa, vitt och orange i plattsöm, stjälksöm och kråkspark/gles flätsöm ovanpå de gröna banden. Ärmen är dekorerad med ett blommigt band mitt emellan två gröna sidenband. Halsringningen är delad mitt fram av ett 40 mm långt sprund och mitt bak av ett 80 mm långt sprund, sprunden knäpps med en hyska och hake. Ärmsprundet är 65 mm långt och knäpps med en dekorativ knapp i gulmetall, handsydda knapphål. Spedetröjan är helfodrad med halvblekt linne, skarvat på flera ställen. Foder och band är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: 4 maskor på höjden och 3,5 maskor på bredden. Axelbredd: 145 mm. Ärmlängd: 420 mm. Bredd nedtill: 410 mm. Märkt invändigt bak vid halssprundet med påsydd tyglapp med texten: "N° 166 a.".

Tröja

Spedetröja i svart ullgarn garnerad med band i halsringningen, sprundet mitt fram och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axeln och längs nederkanten. En mönsterrand löper nedifrån och upp längs sidorna på både fram- och bakstycke. Längst upp på ärmen, vid dess isättning mot fram- och bakstycke, löper en mönsterrand. Litet sprund i sidorna. Brun sammetskant (ca 20 mm bred) runt halsringning bak, denna fortsätter längs ringning och sprund fram fast är då mer dold av ett påsytt mönstrat band. Framtill är halsringning och sprund garnerat med ett svartmönstrat 50 mm brett sammetsband. Nederdelen på ärmen är dekorerad med samma svartmönstrade band, tre stycken i olika bredd. Mitt fram är halsringningen delad av ett 85 mm långt sprund som knäpps med två hyskor och hakar, en hyska saknas. Längs sprundet löper en enkel broderad slinga i svart. Sprundet bak, 75 mm långt, är kantat med en smal trikåstickad remsa, det knäpps med en hyska och hake. Ärmsprundet är 10 mm långt och kantat med brunsvart sammet, det hålls ihop av två knappar i gulmetall och garnhyskor, två knappar och en hyska saknas. Banden är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: 5,5 maskor på höjden och 3 maskor på bredden. Axelbredd: 230 mm. Ärmlängd: 460 mm. Bredd nedtill: 455 mm. Märkt invändigt nedtill bak med påsydd lapp med texten: "Landstinget N° 115 a".

Tröja

Spedetröja i svart ullgarn garnerad med band i halsringningen, sprund och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axeln och längs nederkanten. En avigstickad rand löper nedifrån och upp längs sidorna på både fram- och bakstycke. Längst upp på ärmen, vid dess isättning mot fram- och bakstycke löper en enkel mönsterrand. Litet sprund i sidorna. Svart sammetskant ( 23 mm bred) runt halsringning bak. Framtill är halsringning och sprund garnerat med två svartmönstrade band. Nederdelen på ärmen är dekorerad med samma svartmönstrade band och ovanför dessa ytterligare ett band av samma typ fast med svart mönster på lila botten. Mitt bak och mitt fram är halsringningen delad av ett 80 mm långt sprund som knäpps med två hyskor och hakar, en hake saknas bak. Sprundet bak är kantat med svart sammet. Ärmsprundet hålls ihop av en tennknapp i form av en kula. Handsydda knapphål. Banden är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: 5 maskor på höjden och 4 maskor på bredden. Axelbredd: 220 mm. Ärmlängd: 455 mm. Bredd nedtill: 410 mm. Märkt med påsydd tyglapp med texten: "Landstinget A. N° 33 Torna".

Tröja

Spedetröja i rött ullgarn garnerad med siden- och sammetsband samt broderier runt halsringningen och nedtill på ärmarna. Tröjan är slätstickad med mönsterstickade bårder längs sidorna på både fram- och bakstycke och längs ärmarnas ovansidor. 27 mm bred avigstickad nederkant, 30 mm långt sprund i sidorna. Halsringning och nederdelen på ärmen och ärmsprund har lika dekorering. De är kantade med ett grönt och rosa sidenband, en bit innanför detta är ett blåviolett 35 mm brett sidenband påsytt, på var sida om det blå bandet löper en flätsöm i grönt merceriserat bomullsgarn. Sidenbanden är mycket nötta, nedtill på ärmen saknas helt det blåvioletta bandet. Ytterligare ett band finns innanför/ovanför de övriga banden; ett blått 10 mm brett sammetsband med små plattsömsbroderier i rosa, lila och gulgröna nyanser. Halsringning och ärmarnas nederkant är fodrade med en bit rött tyg. Banden är påsydda för hand. Ärmsprundet är 55 mm långt, knäppning med en silverknapp och trådhyska. De runda, lite höga silverknapparna är dekorerade med filigransarbete. Masktäthet/cm: 5 maskor på höjden och 4 maskor på bredden. Axelbredd: 120 mm. Ärmlängd: 500 mm. Bredd nedtill: 320 mm. Märkt invändigt nedtill bak med en påsydd tygetikett med tryckt text "Malmöhus Läns Hemslöjdsförening" och handskriven text: "SPEDETRÖJA II B FRÅN SKYTTS HÄRAD".

Tröja

Spedetröja i svart ullgarn garnerad med band och mönstrat tyg längs halsringning, mitt fram och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axelpartiet samt längs nederkanten. Längst upp på ärmen, vid dess isättning mot fram- och bakstycke löper en rand av aviga och räta maskor. En mönsterrand löper på vardera sidan om sidsömmarna. Halsringning och halssprund bak och fram samt ärmens nederkant och sprund är kantade med ett brunt sammetsband. Runt sprund och halsringning framtill samt på ärmens nederkant är ett mönstrat sidentyg påsytt i lila och gult på grå och svartmönstrad botten, intill tyget är ett blått ripsband påsytt. Halsringningen bak är dekorerad med ett brunt 20 mm brett sammetsband. Halssprundet mitt bak är 110 mm långt och knäpps med två hyskor och hakar. Sprundet mitt fram är 95 mm långt. Ärmsprunden är 90 mm långa, knäppning saknas. Banden är påsydda för hand. Tröjan är ej valkad. Masktäthet/cm: 4 maskor på höjden och 3 maskor på bredden. Axelbredd: 230 mm. Ärmlängd: 460 mm. Ärmen är tvärt utökad ovanför ärmsprundet och en bit upp. Tröjans bredd nedtill: 430 mm.

Tröja

Spedetröja i grönt ullgarn. Tröjan är slätstickad med mönsterränder i nederkanten. Litet sprund i sidorna. Ärmsprundet är 90 mm långt, det hålls ihop av två hyskor och hakar, tre hakar saknas. Invändigt är halsringningen kantad med en svart- och vitmönstrad ca 15 mm bred remsa i tryckt tyg. Ärmen är kantad nedtill och längs sprundet med ett svart sidenband. Ärmen är också dekorerad med ett 60 mm brett mönstrat sidenband i rosa och grönt. Kantremsor och band är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: ca 7 maskor på höjden och 5,5 maskor på bredden. Axelbredd: 125 mm. Ärmlängd: 550 mm. Bredd nedtill: 325 mm. Nedtill på framstyckets högra sida har tröjan en sydd märkning med blå tråd.

Tröja

Spedetröja i mörkblått ullgarn garnerad med band, tyg och pärlor i halsringning och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterstickning på axeln och en rätstickad rand i nederkanten. Litet sprund i sidorna. Lila sammetskant (35 mm bred) runt hals och och nederdelen på ärmen, bredvid denna ett smalt grönt garneringsband, sedan ett mönstrat sammetsband i blått på svart botten och ytterst ett svart band med påsydda svarta pärlor. Ärmsprundet hålls ihop av en gulmetallknapp med en infattad grön, facetterad glaspärla, handsydda knapphål. Mitt bak är halsringningen delad av ett 90 mm långt sprund som knäpps med hyska och hake, sprundet är också kantat med lila sammet. Invändigt är halsringning och ärmkant fodrade med halvblekt linne. Foder, band och pärlor är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: 4 maskor på höjden och 3,5 maskor på bredden. Axelbredd: 170 mm. Ärmlängd: 420 mm. Bredd nedtill: 340 mm. Märkt invändigt bak vid halssprundet med påsydd tyglapp med texten: "N° 165. a".

Tröja

Spedetröja i grönt ullgarn garnerad med band längs nederkanten på ärmen. Tröjan är slätstickad med en rutrand längs nederkanten och på var sida om axelsömmen samt en diagonalmönstrad rand upptill på ärmen vid dess isättning mot fram- och bakstycke. Blått 40 mm brett mönstrat sammetsband längst ned på ärmen, intill detta finns dessutom ett 15 mm brett band i gult och brunt med blommönster i rött och grönt. Längst ned har ärmen varit kantad med brunt siden, detta är nästan helt bortslitet på utsidan men finns kvar invändigt. Halsringningen och sprundet mitt fram är helt odekorerade och saknar kantning. Sprundet på ärmen är 90 mm långt, knäppning med en svart plastknapp och trådögla vid vart ärmsprund. Banden är påsydda för hand. Tröjan är lite valkad. Masktäthet/cm: 5 maskor på höjden och 3 maskor på bredden. Axelbredd: 195 mm. Ärmlängd: 450 mm. Bredd nedtill: 420 mm.

Tröja

Spedetröja i svart ullgarn garnerad med tyg och band längs halsringning och vid nederdelen på ärmen. Tröjan är slätstickad med mönsterränder i nederkanten. Litet sidenkantat sprund i sidorna. Brun sammetskant runt halsringning och sprund bak samt vid ärmsprunden och nederkanten på ärmen. På ärmen finns dessutom ett 50 mm brett band med svart mönster på blå botten. Mitt bak är halsringningen delad av ett 120 mm långt sprund som knäpps med två hyskor och hakar. Sprundet på ärmen är 80 mm långt. En blå trådögla vid vart ärmsprund för knäppning, knappar saknas. Band och tyg är påsydda för hand. Tröjan är valkad. Masktäthet/cm: 6,5 maskor på höjden och 4 maskor på bredden. Axelbredd: 145 mm. Ärmlängd: 480 mm. Bredd nedtill: 365 mm.

Tröja

Äldre, mörkgrön, rundstickad tröja (inga sidsömmar, hopstickad på axlarna) valkad, med sprund i halsen både bak och fram. Mönsterstickad bård i dubbel mosstickning i nederkanten samt vid ärmsluten. Sprund mitt fram, 90 mm och mitt bak, 75 mm, knäpps med ett hysk/hakpar bak och två fram. Sprundet fram kantat med svart kläde (13 mm syns, vikt om kanten), samt broderat i en böljade form med brunt, gult och grönt tvåtrådigt silkegarn. Som ett U med vingar upptill sitter därefter ett brett band med grön bomullsbotten och svart silkes sammetsmönster (48 mm). Själva U:et kantas med broderi, trekanter i gles plattsöm, om två bruna/två gula trekanter. Halskanten och sprundet bak kantas med ett bomullstyg som troligtvis varit svart (nu brunt och väldigt utnött). Mönster- stickade kanten nedtill 15 mm, sprund i båda sidorna. Startändarna av garnet syns både fram och bak. Ärmen kantad med samma band som runt halsen med botten- färgerna gult, grönt och brunt (103 mm upp). Kant med broderi som vid halsringningen men två gula/två gröna trekanter. Ärmsprund 120 mm kantat med resårvävt band. Två handsydda knapptränsar, bara en knapp på respektive ärm. Tröjan troligtvis stickad i naturvitt garn och färgad i efterhand. Sprunden uppklippta.

Share to