Photo: Rosberg, Pierre / Kalmar läns museum

Grönskande tider

33 objects

Vas

Pall

Bord

KLM 46130. Bord, blomsterbord. Stomme av trä med flätade detaljer av rotting. Oval bordsskiva med flätade kanter. Mittstolpe med fyra fötter och flätade detaljer. Målad i svart.

Bord

KLM 44900:2. Bord, blomsterbord. Av trä och glas. Blomsterbord i 1950-talsstil. Lackat trästativ med låda för blommor av glasskivor.

Bord

Blomhållare

Trädgårdsprydnad

KLM 43162 Trädgårdsprydnad, gjutjärn. Fågelbad? Låg rund skål på hög cylindrisk fot. Grönmålad, skålens utsida refflad.

Ytterkruka

KLM 41958. Ytterkruka, keramik. Rund, på låg fot, vidgande sig uppåt. Utsidan med längsgående räfflor samt glaserad grågrön. Insidan gulvit. På undersidan märkt ED, Bo/8.

Trädgårdsurna

Blomfat

KLM 35166. Blomfat. Fat med brätte. Gul skärv och blyglasyr.

Vas

KLM 29036. Vas, av fajans. Urnformad vas i ljusgrön glasyr med dekorativa band i svart. Stämplad Töreboda 77.

Blomkruka

KLM 44414:1. Blomkruka av keramik. Gul skärv, pålagda vita gjutna blommor. Stämpel: Tillinge, 2 (mycket svagt).

Blomsterställ

KLM 28668:136. Blomsterställ, av porslin. Kvinna i näckros. Otydlig stämpel.

Soffa

Skylt

Vas

Trädgårdsurna

Vas

KLM 22683. Vas, figurin. Vas och prydnadsföremål av gråvit fajans i form av ett avhugget träd, framför vilket två pudlar sitter.

Blomhållare

KLM 44943, Blomhållare, av glas. Blomställ av klarglas, rund, tätt med hål på översidan för att trä blomstjälkar i, för att göra blomsterarrangemang i vaser eller skålar.

Blomkruka

För att kunna njuta av snittblommor i hemmet har vaser av olika storlek och material använts. Vasen KLM 35165 är tillverkad i Timmernabben av Tillinge nya fabrik 1910-1920. Vasen är troligen formgiven av Harald Hammer som i början av 1900-talet framställde både blomvaser och ytterkrukor med färgade glasyrer i exempelvis rött eller grönt. Det var något som var helt olikt de tidigare så typiska produkterna som tillverkats vid Tillingegruppens samtliga fabriker.

AB Kalmar glasbruk var i drift från 1947 till 1957 och vid bruket tillverkades bland annat vaser. Företaget startades och drevs av Arnold Glave som även drev Termosindustri från 1945 till 1949. Den danska designern Tora Pors var verksam vid Kalmar glasbruk från 1947 till 1954. Hon arbetade med en teknik där hon tecknade med färgad glasstav direkt på det varma glaset. Därefter lades ett nytt glaslager över dekoren så att den kom att ligga ingjuten i glaset. Tekniken som kallas överfångsteknik går att se på vasen KLM 35312:21.

Ett annat litet men ändå viktigt föremål var blomhållaren, även kallad blomfakir, som användes för att göra blomsterarrangemang i vaser eller skålar. I samlingarna finns hållare av både glas och keramik. I blomhållaren finns tätt med hål där blomstjälkar kan träs ner och på så sätt få ett extra stöd.

För att pryda hemmet har även ytterkrukor använts. Ytterkrukan KLM 41958 är tillverkad under 1930-talet vid Bo Fajans i Gävle och formgiven av Ewald Dahlskog. Den har använts på Wimmerströmska gården i Västervik och det är inte helt omöjligt att en kaktusväxt har stått i krukan, vilket var populärt under den tiden.

Under 1800-talets slut blev blombordet som möbel en mycket viktig inredningsdetalj då intresset för att inreda med blommor var stort. Blomborden tillverkades i rotting, gjutjärn eller trä. Ovan går det att se två varianter av blombord i rotting som var typiska för den tiden.

Trädgårdsmöbler var från början något som endast förekom i påkostade trädgårdar som herrgårdsparker och liknande. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet spred sig trädgårdsmöbler till fler trädgårdar, även utanför de mer exklusiva miljöerna. I samlingarna finns en soffa, ett bord samt pallar i gjutjärn som tillverkades omkring år 1850 av J. & C. G. Bolinders Mekaniska Verkstad i Stockholm. Företaget grundades 1844 i Stockholm av bröderna Jean Bolinder och Carl Gerhard Bolinder. Det kom att bli ett av Sveriges främsta industriföretag och under 1800-talets andra hälft hade Bolinders en omfattande produktion av gjutjärnsartiklar där flertalet tillverkades efter engelska modeller. Bland annat tillverkades just trädgårdsmöbler och urnor men även blombord och andra föremål. Soffan, bordet och pallarna inkom till samlingarna 1935 från Stina Kreugers sterbhus, Kalmar. I museets samlingar finns utöver möbler även en trädgårdsurna med Bolinders som tillverkare.

Av betydligt senare modell är de färgglada solstolarna som lyser upp tillvaron ordentligt! Intresset för växer och trädgård kommer troligen att hålla i sig framöver oavsett om du är personen som gillar att plantera eller bara njuta av solen sittandes i en skön möbel.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to