Photo: Enköpings museum / Enköpings museum

Hettemarks

Hettemarks

...Det märks!

20 objects

1944 köper Sven och Alva Hettemark, mest av en slump, en liten herrkonfektionsfabrik i Gripenberg nära Tranås. I köpet ingår både fastighet och maskiner. Men tidpunkten är egentligen illa vald eftersom det är varubrist i hela världen och Sven har svårt att handla tyger då han saknar inköpskvoter och importtillstånd. Målsättningen är att tillverka damkappor och ytterplagg av hög kvalitet och det tar inte lång tid innan importproblemen är lösta och produktionen är igång.

Brist på kunniga sömmerskor och för små lokaler är orsaker till att Sven och Alva flyttar firman till Enköping 1948. I Enköping blir den gamla folkskolan vid Strömparterren Hettemarks nya hemvist. För att få de sömmerskor som behövs samarbetar företaget med stadens yrkesskola. Från 1948 till 1954 tredubblas omsättningen och antalet anställda fördubblas. Tre av Sven och Alvas fyra döttrar arbetar som modetecknare i företaget.

På 50-talet expanderar Hettemarks snabbt. 1954 får företaget hedersutnämningen Kunglig Hovleverantör och 1959 öppnas fabrik i Bari, Italien. Det är dottern Ann-Marie som ritar plaggen och hennes italienska man som leder verksamheten.

1961 invigs Hettemarkshuset; en helt ny fabrik och huvudkontor i Enköping, i korsningen Fjärdhundragatan/Bangårdsgatan. Där tillverkas yllekappor, bomullskappor och dräkter. Fritidskläder tillverkas i Örbyhus, i fabriken som köptes 1960. Säljkontor finns på många olika platser i världen; Stockholm, Köpenhamn, Zürich, Milano, Paris, London och Vancouver.

1967 säljer Sven och Alva företaget till Uppsala Kappfabrik, men produktionen av märket Hettemarks fortsätter i Enköping. Krisen i textilbranschen förvärras och bara tre år senare, 1970, går Uppsala Kappfabrik i konkurs. Statliga Sweteko tar över Hettemarks och produktionen kan fortsätta i Enköping.

1982 läggs dock produktionen i Enköping ned helt. Men diskussioner mellan kommunen, fackföreningar och de anställde leder fram till att Hettemarks omvandlas till ett löntagarägt företag, där kommunen går in som garant. Det nya företaget får namnet ”Joar Fashion”.

Den sista februari 1985 är sagan om Hettemarks i Enköping över för alltid då Joar Fashion avvecklas.

1 comment

  • Jag har en svart poplintrenchcoat, Hettemarks som min mamma haft.

    Jag har själv även haft en grön trenchcoat med pepitsrutigt beige/grönt/brunt foder när jag var gravid, tror det var motveck i ryggen. Den har jag tyvärr inte kvar.

    Mamma är 91 år nu, kappan är som ny, fantastisk kvalité.

    Mvh

    Yvonne Lindström

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to