Photo: Bohusläns museum

Midvinterfest - matslöjd och slöjdmat

79 objects

I 2018 års Midvinterfest gifter vi samman maten och slöjden, därav titeln Matslöjd och slöjdmat. Trätråg, kräkla, ölgås, äggostform är slöjdade föremål som haft en viktig uppgift vid tillredning och förvaring av mat. Träskedar, grytvantar, disktrasor, drejade fat, handdukar, tekannor är bruksföremål vi numera använder dagligen. I slöjd kan du förvara mat, med slöjd kan du laga mat och slöjd smakar gott i munnen.

Årets originalföremål trängs i skafferiet eller handkammaren som det också kunde heta. Här finns hushållets förnödenheter, redskap och kärl, duktyg, matvaror, specerier med mera. Det kan ibland vara ett helt litet rum eller så bara ett inbyggt skåp med rejäla hyllor.

I handkammaren förvaras mjölk- och osthanteringens olika föremål, bakattiraljer och formar, förvaringskrukor, serveringsfat och korgar. Ett bakbord med kanter, så rejält och praktiskt. Den vackra tekannan håller teet hett under sin värmande huv. Grytlapparna återbrukade från en avlagd ytterrock. Den sköljda sillen rinner av så behändigt genom silltunnans lock, ett fat med hål. I rotburken med lock sparades torkade nypon. Det fromma lammet av smör, en glädje på festbordet.

Inspireras till en slöjdigare mathushållning med vardagliga bruksföremål från museets samlingar. Lokalt tillverkad slöjd och hållbart hantverk är helt rätt även idag. Midvinterfest har ett stort utbud av hållbar, lokalt tillverkad slöjd och konsthantverk. 54 slöjdare från Västra Götalandsregionen deltar vid årets Midvinterfest, deras slöjd är både personlig och med hög kvalité.

Utställningen är en samproduktion mellan Bohusläns museum, Västarvet och slöjdare från Västra Götalandsregionen.

Vill du veta mer om föremålen i skafferiet? Klicka på bilderna nedan.,,

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to