Photo: Jönköpings läns museum

Full fart på snö och is

18 objects

Islägg

I äldre tider var frusna sjöar och vattendrag de bästa färdvägarna att ta sig fram vintertid. Ett färdmedel för detta var skridskor, som även användes för lek på isen. Den äldsta typen av skridskor är så kallade islägg, som gjordes av djurben, vanligen mellanfotsbenet från nötkreatur eller häst. För bättre glid smörjdes undersidan av läggen med fett. Hål kunde borras i skridskobenen för att snöra fast dem på skorna.

Det gick inte att ta skär med isläggar. Istället använde åkaren en stav att staka sig fram med över isen. Arkeologiska fynd av isläggar finns från förhistorisk tid och medeltid. Folklivsuppgifter berättar om användning av isläggar ännu under 1800-talet.

Lästips:

Berg, Gösta. 1940. Isläggar och skridskor. Fataburen 1943. Nordiska museets årsbok.

Se även Olaus Magnus verk "Historia om de nordiska folken", utgiven första gången 1555. Där finns en bild med skridskoåkare med isläggar fastsurrade på fötterna. Åkarna skjuter sig framåt med stav.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to