Photo: Kalmar läns museum

Wimmerströms konditori

84 objects

Möblerna som ingår i den här utställningen kom på plats i konditoriet år 1926 i samband med att Elis Wimmerström gjorde en omfattande renovering av lokalerna. I en recension i Västerviks-Posten från 1926 kan vi läsa om renoveringen och konditoriets inredning:

”Wimmerströms konditori och café vid Storgatan, välkänt sedan år tillbaka, har under senaste tiden låtit sina lokaler genomgå en grundlig renovering och utvidgning, särskilt vad interiören beträffar.

Man har särskilt väl tagit vara på utrymmet, varför serveringslokalernas golvyta nu är betydligt större än tidigare. Västerviks-Posten var på tisdagen i tillfälle att taga de moderniserade lokalerna i närmare skärskådande och fann det hela flott, tidsenligt och hemtrevligt. Givetvis kommer man från gatan först in i butiken, som försetts med ny diskinredning i mörk ek och glas. Till vänster har man damrummet, i lila och guld och med möbler i rokoko. Innanför detta finner man ett större rum, där den skära brytningen är förhärskande. Möblemanget är i björk, hållen i en diskret färgton. Dörröppningarna mellan samtliga rum ha givits formen av sirligt rundade valvbågar. Väggbeklädnaden är moderna tapeter i senaste mönster och de vita taken har dragits ned, en omständighet som ytterligare förhöjer lokalernas ljusa, glada intryck. På andra sidan butiken och skild från denna genom en skjutdörr, som vid behov kan dras för och sålunda avstänga denna del av lokalen för t.ex. ett slutet sällskap, är musikrummet beläget. Inredningen är i mahogny och här kommer violinisten Elis Johansson med ackompanjatör t.v. varje onsdag, lördag och söndag att svara för musikunderhållningen. På andra sidan en vägg av slipat glas ligger rökrummet, som sig bör helt hållet i mörkt. Genom en kraftig fläkt är det väl sörjt för ventilationen. Ritningar och skisser till omändringen, möblerna och den elektriska armaturen har uppgjorts av herr Erik Röhlander, snickeriarbetet har utförts av firman Carl Johansson & C:o, målarmästarna Dahlberg och Gustafsson ha svarat för målning och möblerna ha tillverkats av Carlssons möbelverkstad i Reginelund. Samtliga ha all heder av sina arbeten och innehavaren av konditoriet är enbart att lyckönska till de trevliga lokalerna, vilka i sitt nuvarande skicka kunna tillfredsställa de mest höga anspråk.”

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to