Dokumenten är hämtade ur ABF Arbrås handlingar, ett av ca 70 st ABF-arkiv som förvaras på Arkiv Gävleborg.
Dokumenten är hämtade ur ABF Arbrås handlingar, ett av ca 70 st ABF-arkiv som förvaras på Arkiv Gävleborg. Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

"Den som vet ingenting vill ingenting"

ABF-avslutning 1959. En kvinna väver, troligen flamskvävnad. Olofsson, Lennart / Arkiv Gävleborg

1913 öppnade ett arbetarbibliotek i Folkets hus i Arbrå. Det som snart blev ABF Arbrå bildades med syftet att höja mänskligheten, och främst arbetarna, i intellektuellt hänseende. Det kan låta högtravande, detta syfte som hela bildningsrörelsen hade som sitt i början av 1900-talet, men om man läser den lilla texten ovan känns det ganska självklart."Kunskap är makt" var ett annat sätt att formulera samma sak.

Ordningsreglerna för läsestugan är både tidsbundna och tidlösa. Att en besökare ska vara nykter, inte spotta på golvet, inte smutsa ner och att hundar inte får följa med känns ålderdomligt men föredömligt. Däremot brukar numera barn under 14 år vara välkomna på biblioteken. Likheter med arkivets forskarsal finns också. Ingen mat och dryck, lågmälda samtal och materialet ska hanteras försiktigt. Fast att inte flytta "mobilierna" har vi bytt mot "ljudlösa mobiler."

Arkiv Gävleborg Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Share to