Kaffebryggningsapparat enligt vacuumsifonprincip.
Kaffebryggningsapparat enligt vacuumsifonprincip. Häll, Peter / Tekniska museet Attribution (CC BY)

Kaffe med balanserad smak?

Att koka kaffe hade man i Europa gjort i 400 år när den skotske ingenjören James R Napier (1821 – 1879) tröttnat och konstruerade på 1840-talet denna ”Vacuum siphon”. Med den kunde man brygga kaffe på samma sätt som man på senare tid gör med till exempel en ”Don Pedro”.

Vattnet i det slutna mässingskärlet upphettas med spritbrännaren. När vattnet kokar bildas ett övertryck som gör att det leds över i glasbehållaren i vilken man fyllt det malda kaffet. Bryggaren är konstruerad som en balansvåg. När vattnet förs över till glasbehållaren lättar mässingskärlet och i och med detta släcks också spritbrännaren med en sinnrik automatik. När temperaturen senare sjunker i mässingskärlet sjunker också trycket vilket gör att kaffet sugs tillbaka och passerar på vägen en liten sil i röret som filtrerar bort kaffepulvret. Röret fungerar som en sifon, en sughävert. Kaffekannan har en kran, med ett vred, så att det är lätt att servera varmt nybryggt kaffe direkt från bryggaren.

Konstruktionen fanns i lite olika utföranden, allt efter tidens smak. Kärlen kunde vara tillverkade av koppar, mässing, glas eller porslin, ofta med pressade och utsirade detaljer.

(Ursprungligen publicerat februari 2006 som "Månadens föremål" på museets webb.)

Kaffebryggare i museets samlingar

Share to