Prov på gelé-pulver i kartong märkt: "Lagermans Dessert-Gelé-Pulver".
Prov på gelé-pulver i kartong märkt: "Lagermans Dessert-Gelé-Pulver". Okänd / Tekniska museet Attribution (CC BY)

Dessert från fabriken Tomten

Den guldglimmande förpackningen med en tomte på innehåller ett Dessertgelépulver i ananassmak från sekelskiftet 1900 och tillverkades på Fabriken Tomten i Göteborg.

Ett välmenande tips finns på paketet: "I allmänhet blir gelén lagom om det göres qvällen förut och får stå att stelna under natten, i synnerhet vid varm väderlek och om is icke finnes tillhands. Om vintern eller då is finnes stelnar geléet lagom på några timmar". Okänd / Tekniska museet Attribution (CC BY)

På baksidan finns en noggrann bruksanvisning hur pulvret ska blandas med krossocker och kokande vatten samt därefter svalna i en geléskål. Ett välmenande tips följer: ” I allmänhet blir gelén lagom om det göres qvällen förut och får stå att stelna under natten, i synnerhet vid varm väderlek och om is icke finnes tillhands. Om vintern eller då is finnes stelnar geléet lagom på några timmar”. Det blir tydligt att en vardag beskrivs som inte innehåller kylskåp.

”Tomten” hade vid sekelskiftet 1900 nyligen flyttat in i större, nybyggda lokaler där verksamheten var uppdelad i två strängt åtskilda avdelningar. Vid den ena framställdes bland annat kraftskurpulver, tvättpulver och rengöringsmedel och vid den andra olika typer av gelépulver, bakpulver, vaniljsocker och puddingpulver. Fabriksägaren Alexander Lagerman J:r var naturligtvis en del av den tidens patriarkaliska tänkande men tycks ha varit före sin tid både när det gäller ”sina” arbetares hygien och hälsa.

I de nybyggda fabrikslokalerna inrättades matsalar där personalen kunde köpa en måltid till självkostnadspris. Dessutom fanns en badstuga som, fabriksägare Lagerman, beordrade arbetarna att använda en gång i veckan - minst. Lagstadgad semester infördes inte i Sverige förrän 1938 och även på det området var Alexander Lagerman tidigt ute. I Göteborgs skärgård hyrde han en villa där 20 arbetare åt gången fick tillbringa en veckas semester under sommaren och där tilldelades de även ”god och närande kost”. Kanske fick ”Tomten” bidra med desserten?

(Text: Maria Sjöberg. Ursprungligen publicerat december 2008 som "Månadens föremål" på museets webb.)

Share to