Vantar från Härjedalen
Vantar från Härjedalen Hemslöjdens Samlingar

Karin Eriksdotters stickade vantar

Sex par vantar från Svegsområdet i Härjedalen som ägs av privatpersoner eller hembygdsgårdar, har av teknik, mönster och praktiska lösningar att döma tillverkats av samma kvinna; Karin Eriksdotter i Överberg utanför Sveg, född 1833. Flera par av dessa vantar finns också i Nordiska museets samling och i en kataloguppgift till ett av paren berättar givaren att hans mor stickat vantarna. Genom släktforskning vet vi därför vem som stickat.

Vantar ur Hemslöjdens samlingar

SIJHH-150012
SIJHH-150021
SIJHH-150158

Vantarna har många mönsterformer som liknar Delsbo-tröjornas. Kanske Karin, som så många andra unga kvinnor, gick från Härjedalen till Hälsingland för att arbeta med att spinna lin under vinterhalvåret. Kanske lärde hon sig mönstret när hon var där.

Originalen till dessa fingervantar finns i privat ägo och har bevarats i gården ”Swedo” i Glöte, Härjedalen. Finns nu i Hedeviken.

Karin Eriksdotter dog 1899.

Se Karin Eriksdotters stickade vantar i Hemslöjdens samlingar.

Vantar ur Nordiska museets samling

1 par fingervantar slätstickade av ullgarn, röda med svart mönster, prickar av svart garn i var 4:e maska vartannat varv med ett halvt stegs förskjutning, s.k. lusestickning, kanten stickad med räta varv för att inte rulla sig, bård med romber och halva stjärnor samt mitt på handryggen en stor stjärna. Märkta i handflatorna SES på högerhanden(a) och 1879 på vänsterhanden(b). Slitna och håliga på alla fingrar och mörknade i färg inuti handflatssidan. b) är konserverad med rött linnetyg. Jfr. med tumvantar 186715 från Sveg som har identiskt mönster och märkning på samma vis. Se även 103761 /Berit Eldvik mars 2005 Eriksson, Elisabeth / Nordiska museet Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)
Ett par tumvantar slätstickade av tunt ullgarn, kanten stickad med räta varv för att inte rulla sig. Röda med ett bottenmönster med svarta maskor instickade på var 4:e maska vartannat varv med ett halvt stegs förskjutning, s.k. lusestickning. Runt handleden en mönsterbård i svart med romber och halva stjärnor och mitt på handryggen en större stjärna. På handflatan instickat bokstäverna HKED på höger hand och 1874 på vänster hand. Vantarna är väl använda och det finns små stoppningar, upptill vid fingrarna samt på tummen har man klippt bort en sliten bit, plockat upp maskor och stickat till en ny bit högst upp på handens resp. tummens insida, som sytts fast vid sidorna och mot den avsmalnande toppen, mycket välgjort. Samma sak på båda vantarna. Stickade av givarens mor från Överbergs by. Jfr mansfingervantar inv.nr 201525 ab som är identiska i mönster och med instickade initialer SES 1879 på samma vis. /Berit Eldvik 2005 Eriksson, Elisabeth / Nordiska museet Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)
Fingervante för man, ett par, slätstickade av rött dubbelt entrådigt ullgarn med mönster av oblekt bomullsgarn. Bomullsgarnet följer med på baksidan och bildar prickar, "luser", på var 4:e maska vartannat varv med förskjutning i sidled så att hela vanten blir jämnt prickig, på handens ovansida en stjärna och i kanten en bård. Kantvarven stickade med aviga maskor för att inte rulla sig. Jfr likadan fingervante 201 525 och tumvantar 103 570 /Berit Eldvik 2004 Djerf, Mona-Lisa / Nordiska museet Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Share to