Mönsterstickad fingervante från Sveg (SIJHH-150038)
Mönsterstickad fingervante från Sveg (SIJHH-150038) Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Högtidsvantar

Livets högtider var tid för fest. Då som nu följdes modet och kyrkan var en viktig mötesplats där man visade upp det finaste man hade. Handen, handbeklädnader och vantar har haft ett starkt symboliskt värde i folktron och vid bekräftande av olika överenskommelser.

Många av högtidsvantarna var specialistarbeten och ett flertal vantar och mönster förekommer över hela Sverige med mindre variationer.

Brud- och brudgumsgåvor

Handbeklädnader och vantar var till exempel viktiga brud- och brudgumsgåvor. Till dessa tillfällen kunde silkesbroderade sämskskinnshandskar köpas vid ett marknadsbesök eller om det fanns en lokal vanttradition så följdes den.

Broderade brudhandskar i sämskskinn (SIJHH-145201). Från Lockne. Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Glaspärlor

Del av pärlstickad mudd, SIJHH-149789, Slöjd inventerad i Jämtland Härjedalen Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

I högreståndshem var det i början av 1800-talet modernt med små föremål och plagg stilfullt dekorerade med glaspärlor. Allmogen tog efter och bland annat stickades dekorativa pärlmuddar med mönster från märkdukar eller märkböcker.

En ny textil teknik, virkning, kom under 1800-talet till Sverige. Hos allmogen virkades traditionella föremål i ullgarn som pälsband, bröstlappar, muddar och vantar. Många vackra högtidsvantar finns bevarade i Jämtland, en del var mer allmänna medan vissa har en mer lokal tradition eller är en unik vante.

Slöjd inventerad i Jämtland Härjedalen

Här hittar du fler högtidsvantar från Jämtland och Härjedalen.

Share to