main article image

Carl Frisendahl

Sundsvalls museum mottog 1967 en omfattande donation med verk av Carl Frisendahl från hans änka Marie Barbaud-Frisendahl. Här visas en liten del av det material av skisser, skulpturer och arbetsmaterial som ingår i donationen.

Carl Frisendahl, son till prosten Victor Bernhard Frisendahl föddes 1886 i byn Näsåker. Som brukligt var hade prästgården eget jordbruk. Barndomens nära upplevelse av djuren, av kristendomen och den lantliga folktrons mytologi har påverkade hans konstnärskap.

Utan titel, oljemålning David Schreiner, Sundsvalls museum

Konstnärstiden i Paris

Hemma hos konstnären Frisendahl i hans ateljé. Repro av tidningsbild

20 år gammal kom Carl Frisendahl 1906 till Paris för att utbilda sig till konstnär. Försörjningen under utbildningstiden säkrades genom ett underhåll på 160 francs per månad från industrimän i Ådalen. Han bosatte sig från början i Montparnasse där också de akademier – Académie Colarossi och Académie de la Grande Chaumiére – låg, där han skulpterade och tecknade efter modell.

Redan 1908 kom Frisendahl med på Parissalongen med två skulpturer. Han var sällan med i utställningar, men då det hände fick han alltid goda recensioner. Då första världskriget nådde Paris tvingades han lämna staden och tillbringade tid i bland annat Köpenhamn och Berlin men återvände 1915 till Paris. På 1920-talet gifte sig Carl Frisendahl med fransyskan Marie Barbaud och under denna tid började han måla och hade sin ateljé i södra Montparnasse fram till sin död 1948.

Kentaurernas kamp, brons David Schreiner
St. Sebastian, brons David Schreiner
Sapfo, brons David Schreiner
Sittande Sapfo [Oljemålning] David Schreiner
Herkules och tjuren [Brons] David Schreiner
Två badande kvinnor [Oljemålning] David Schreiner

Verk av Frisendahl

Order this image

Share to