Carl Frisendahl

Sundsvalls museum mottog 1967 en omfattande donation med verk av Carl Frisendahl från hans änka Marie Barbaud-Frisendahl. Här visas en liten del av det material av skisser, skulpturer och arbetsmaterial som ingår i donationen.

Utan titel, oljemålning David Schreiner, Sundsvalls museum

Carl Frisendahl, son till prosten Victor Bernhard Frisendahl föddes 1886 i byn Näsåker. Som brukligt var hade prästgården eget jordbruk och barndomens nära upplevelse av djuren, av kristendomen och den lantliga folktrons mytologi har påverkat hans konstnärskap.

20 år gammal kom Carl Frisendahl 1906 till Paris för att utbilda sig till konstnär. Försörjningen under utbildningstiden säkrades genom ett underhåll på 160 francs per månad från industrimän i Ådalen. Han bosatte sig från början i Montparnasse där också de akademier – Académie Colarossi och Académie de la Grande Chaumiére – låg, där han skulpterade och tecknade efter modell.

Kentaurernas kamp, brons David Schreiner
St. Sebastian, brons David Schreiner
Sapfo, brons David Schreiner
Sittande Sapfo [Oljemålning] David Schreiner
Herkules och tjuren [Brons] David Schreiner
Två badande kvinnor [Oljemålning] David Schreiner
Repro av tidningsbilder (rastrerad bild). Hemma hos konstnären Frisendahl i hans atelje.

Redan 1908 kom Frisendahl med på Parissalongen med två skulpturer. Han var sällan med i utställningar, men då det hände fick han alltid goda recensioner. Då första världskriget nådde Paris tvingades han lämna staden och tillbringade tid i bland annat Köpenhamn och Berlin men återvände 1915 till Paris. På 1920-talet gifte sig Carl Frisendahl med fransyskan Marie Barbaud och under denna tid började han måla och hade sin ateljé i södra Montparnasse fram till sin död 1948.

Verk av Frisendahl

Share to