Ritning

Segel- och riggritning

3 comments

  • Arvid Schulz hade inte båten särskilt länge. Han kappseglade mest i 6-meters jakter, båtar som lånades ut till den mästerlige rorsmannen som får räknas som den främste i landet efter Sven Salén under 1900-talets första halvsekel, till och med före Tore Holm och Pelle Gedda om man ser på den konkurrens som dessa mötte. Beträffande Zar köpte min far Eskil Svensson (1909-2009) den lilla 22:an omkring 1959-60 och hade den till 1963. Den var då i gott skick, underhölls och fick dacronsegel. Zar var en verklig blekskenare och kunde röra sig framåt när vinden var så svag att ingenting, varken vimplar eller krusningar varslade om varifrån vinden kom. Far segrade under GKSS- augustregatta 1961 med 25 min. vid svag vind, men fick stryk dagen därpå i 10 sek. vind. då de längre 22:orna drog ifrån med större deplacement och längre vattenlinje. Man kunde verkligen tala om lätt- och hårdvindsbåtar!
  • Hej,
    Tack för din information. På ritningen står ju inget båtnamn och vi har därför inte gett den något namn. Kan jag tolka din information som att 22:an redan från början hette ZAR? I så fall kan jag komplettera posten med den uppgiften. Med vänlig hälsning

    Malin Joakimson

  • Hej Malin, man kan nog förutsätta att namnet var Zar, det användes av C. G. Fast i Seglarbladet när Schulz var ägare och min far talade ofta om Zar och speciellt Schulz som var min fars stora förebild under nästan 70 år. Carl-Gustav Fast (1893-1977) sekr. i GKSS och redaktör i 20 år var en man som hade absolut koll på allting och ett fenomenalt minne och borde finnas med på museet. Det har tidigare funnits ett person porträtt som jag nu inte finner. Tycker det vore lämpligt att en man som fått Svenska Seglarförbundets guldmedalj för sina insatser för segelsporten finns repersenterad. Jag kan bistå med biografi om så önskas.

Order this image

Share to