Fo133193

2 comments

  • Althea var svensk representant vid lagseglingarna mellan USA och Skandinavien 1925, där Althea förvisades till klar jumboplats trots att Tore Holm (1896-1977) satt till rors och besättningen utgjordes av Arvid Schulz (1897-1990) (5 år senare guldpokalvinnare) och Andre Friländer. Seglen som var nya och inte inseglade, försträckte sig redan under första seglingen och stod sedan illa. Några extra segel hade man inte och de inlånade segel man provade passade inte riggen särskilt väl. Amerikanarna som hade runt 10 segelställ för var båt att välja på var helt överlägsna. Endast Johan Ankers 6:a Oslo kunde mäta sig med amerikanerna. Anker satt själv till rors.
    Denna utklassning bäddade för Sven Saléns berömda bragdmedaljseger 2 år senare om Guldpokalen på Long Island Sound som slog ner som en bomb i idrottsvärlden.
    Altheas konstruktör var naturligtvis inte Clinton Crane, med en utlänsk konstruktör hade Sverige inte kunnat delta, det var istället Carl Holmström (1876-1957) som ritat båten. Holmström ritade också Konkret: 1924 års Guldpokalvinnare. (F. ö. Sveriges första seger om pokalen.)

  • Tack för kommentaren. Vi ska spara denna information i vår databas.

Select the images you want to order

Share to