Photo: Rosberg, Pierre / Kalmar läns museum

Byggnadsdetaljer av natursten

53 objects

Kolonn

Spisomfattning

Fönsteromfattning

KLM 11775. Fönsteromfattning, rosverk, masverk, sten. Rosverk eller masverk av kalksten till gotiskt fönster, övre delen. Kalksten.

Spisomfattning

Takfotslist

Balusterdocka

KLM 44661:2. Balusterdocka, del av. Av grå kalksten med räfflad behuggning. Balusterdockan är halverad.

Spisomfattning

KLM 20818. Spisomfattning, Konsol, kapitäl. Karyatidhuvud, omgivet av frukter och blommor, uppbärande (trol), joniskt kapitäl. Tillhör spis KLM 24948? Senrenässans.

Teckning

Spisomfattning

Kapitäl

KLM 8663. Kapitäl, korintiskt kapitäl. Av grå kalksten. Fläckar med svart färg.

Spisomfattning

Pelare

Inskriftstavla

Spisomfattning

KLM 17337. Spisomfattning, spiskonsol. Av sandsten med dekor av djurhuvud eller lejonmask, och broskornamentik.

Byggnadsdetalj

Spisomfattning

KLM 14083:1-2. Spisomfattning, spiskonsol, 2 stycken. Dekor med rankor. På framsidan kvinnoansikte i hög relief.

Byggnadsdetalj

Byggnadsdetalj

KLM 12635:1-2. Volut. Två volutornament av kalksten. Båda med mindre rester av cementbruk. Den ena (KLM 12635:1) har på baksidan två infästningsjärn.

Spisomfattning

KLM 12226:1-2. Spisomfattning, spiskonsol, 2 st. Konsolstenar till öppen spis med kvinnohuvuden i relief.

Spisomfattning

KLM 9169. Spisomfattning, spiskonsol. Lejonmasque, konsol från kalkstensspis av 1600-talsform. Avbildat lejon med ring i nosen och hängande tofs, röd kalksten.

Natursten har sedan lång tid tillbaka använts i byggnationer i hela landet. De vanligaste typerna har varit olika sand-och kalkstenar. I Kalmar län har framför allt kalkstenen dominerat och beror till stor del på de tillgångar som finns på Öland. Stenen har varit viktig för ölänningarna och har tidigt använts som byggnadsmaterial lokalt, exempelvis till fornborgar, runstenar och stenmurar. På 1100-talet ökade behovet av kalksten för byggnation av kyrkor och deras utsmyckning och för kalkbruk, vilket gjorde att stenbrotten uppkom. Användningsområdet har varit brett, från gravhällar, golvplattor, trappstenar och arkitektur i kyrkobyggnader och slott, till vanliga bruksföremål. Mångsidigheten beror på kalkstenens framstående egenskaper, som dess hårdhet, täthet, vackra färg och att den är lätt att bearbeta. Stenhuggeriet som konst var beroende av yrkesskickligt folk och från så långt bakåt som medeltiden fanns ett stort antal stenhuggerier med mästare och gesäller som under generationer förde vidare de gamla traditionerna.

Under 1500-talet spreds den öländska kalkstenen över hela Östersjöområdet, främst för att den lätt kunde transporteras på båt. Stenbrott som funnits länge på norra delen av ön är Alböke, Gillberga och Horns udde. Det är också på norra delen av Öland som de röda kalkstenstyperna är vanligare. Brotten på södra och mellersta Öland har huvudsakligen utnyttjats för andra syften än byggnadssten. Det var dock förbjudet för de öländska stenhuggarna att själva distribuera stenen. Enligt reglementen skulle den först gå via Kalmar, och bearbetas färdigt där, innan den transporterades vidare. Detta för att man ville ha en del av näringen och etablera ett stenhuggarämbete i staden.

Med 1500-talet slog renässansens stilideal igenom. Stenhuggare från Holland, Italien, Frankrike och Tyskland anlitades nu framför allt av för byggnation av de kungliga slotten. I arkitekturen syns en dekorativ utsmyckning av fasaderna, i entréer, på gavlar, portaler och fönsteromfattningar. Bland de största byggnadsverken bestående av öländsk kalksten är Kalmar slott och Borgholms slott.

Från mitten av 1600-talet sker i flera städer en förändring med nya stadsplaner med mer rätvinkliga gator och allmännyttiga byggnader. Ett exempel är Kavaljersporten i Kalmar stadsmur från 1697, som är byggd av öländsk kalksten. Förutom Stockholm, är Kalmar är den stad som har flest profanhus med naturstensportaler vilket kan förklaras av att stenhuggarämbetet som etablerades 1655 med Goldtsmidt och Bergsten som ledande stenhuggarfamiljer.

Källa: Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer. 1996. Natursten i byggnader, Stenen i tiden Från 1000-talet till 1940. Lund.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to