Photo: Segemark, Peter / Nordiska museet

British - så in i Norden

145 objects

Herrmode. The Gentleman summer 1922. NK

Brudklänning

Brudklänning, liv med fastsydd kjol, vit tarlatan, garnerad med vita sidenband, rosetter. Klänningen har ett löst skärp av vit tarlatan.

Väst

Reformklänning

Brudklänning

Brudklänning (robe), av broscherat, vitbottnat kinesiskt siden. Nygjord framvåd av fint vitt bomullstyg med kjolvolang nedtill av robens tyg. Två lösa garneringsbårder.

Pyjamas

Pyjamas, rock (a) och byxor (b), av siden, rosa och grå ränder. Snodd m. 2 tofsar. Knappar av pärlemor.

Schal

Långbyxor

Aftonkappa

Skor

Förkläde

Kavaj

Byxor

Cylinderhatt

Cylinderhatt i beigefärgad silkesfelb med ripsband i samma färg. Tillverkad på 1850-talet av Christy & Co. Ltd., London.

Bröllopsporträtt i helfigur föreställande konstnären Julius Kronberg och hans hustru Ellen (född Scholander). Bruden är iklädd reformdräkt av vitt ylle med blå broderier ritad av konstnären. Det är brudens bror Sven Scholander som tagit bilden.

Väska

Regnrock

Klänning

Grupporträtt av män i rockar. Troligtvis svenska herrlandslaget i fotboll, tidigt 1950-tal. Putte Kock längst till vänster i mittersta raden, samt Kalle Svensson sittandes i mitten.

Klänning

Brittiskt på nordiska

På 1800-talet exploderar teknikutvecklingen inom tryck och textil. Storbritannien tar täten och ger oss nya mönster och textilbegrepp, många med ursprung i Storbritanniens kolonialvä lde.

Britterna uppfinner inte tartanrutan eller manchestertyget men man paketerar om mönstren och tygerna och sprider dem över hela världen som sina egna. Vi tänker inte längre på ursprunget. Tyger och mönster få r namn efter sitt utseende eller platsen där de framställs. I Sverige anammar vi både plagg och ord. Vi lånar ofta in de brittiska orden rakt av, som trenchcoat, eller försvenskar en smula, som stretchigt.

Punk på Savile Row

Länge var Frankrike modemetropolen nummer ett men med franska revolutionen hoppar herrmodet över engelska kanalen. Den välskräddade kostymen, helst uppsydd på Savile Row, blir en världskä ndis. Plagget växer fram ur de brittiska fritidskläderna men platsar snart i finsalongerna. Det brittiska lantlivet med jakt, ridning och promenader har också sin egen klädstil i tyger som tweed, manchester och klä de. Lantlivslooken inspirerar oss stort i Norden. Att britterna är duktiga på fotboll är väl känt men alla kanske inte vet att de också konstituerade reglerna för många av de sporter vi utö var idag, inklusive modeidealet. Dessutom har de ungas kläd- och livsstilar påverkats starkt av den brittiska musikscenen och en rad subkulturer.

Share to